Csaknem 30 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Mexikóban
2020. április 1. 16:59

Tovább terjedt szerdára az új típusú koronavírus Latin-Amerikában, Mexikóban csaknem 30 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, Jair Bolsonaro brazil elnök pedig szemlátomást hangnemet váltott a járvánnyal összefüggő nyilatkozataiban, és össznemzeti kiegyezést sürgetett a betegség elleni harcban.

Az Egyesült Államokkal határos észak-mexikói Coahuila államban dolgozó, 29 orvos és ápoló koronavírus-tesztje pozitív lett – közölte az állami egészségügyi tárca a Reuters hírügynökséggel. Mexikóban a legutóbbi adatok szerint 1215 ember fertőződött meg koronavírussal, az általa okozott betegségbe 29-en haltak bele.

A mexikói kormány kedden közölte, hogy megkezdi a klinikai kísérleteket azokkal a gyógyszerekkel, amelyek neve világszerte felmerült a koronavírussal szembeni lehetséges kezelés gyanánt.

Brazíliában a legfrissebb adatok szerint 5717 fertőzöttről és 201 halálesetről tudni. Jair Bolsonaro elnök össznemzeti kiegyezést sürgetett az „életek és állások” megmentése érdekében is, ami hírügynökségek szerint hangnemváltást jelent a korábbi nyilatkozataihoz képest.

Az államfő nemrégiben még arról beszélt, hogy az egyes szövetségi kormányzók által bevezetett korlátozó intézkedések – karanténok, iskolák és üzletek bezárása – nagyobb válságot okozhatnak a gazdaságban, mint maga a járvány. Most szemlátomást finomított álláspontján.

„Küldetésünk van, a generációnk a legnagyobb kihívással áll szemben, ami az életmentés, de anélkül, hogy megfeledkeznénk az állásokról” – fogalmazott.

A brazil igazságszolgáltatás helyi idő szerint kedden jóváhagyta, hogy 500 millió brazil realnak – körülbelül 32,2 milliárd forint – megfelelő összeget különítsen el a Vale bányaipari óriásvállalat zárolt bankszámláiról a koronavírus elleni küzdelemhez a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban.

A brazil igazságszolgáltatás korábban megállapította a Vale felelősségét a Brumadinho település közelében lévő zagytározó tavaly januári végi gátszakadása miatt, amely legkevesebb 270 életet követelt. Argentínában a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ezret, a betegségbe 27 ember halt bele eddig.

Panamában a koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztők száma elérte a 30-at. Az elmúlt 24 órában három halálesetet jegyeztek fel, valamint 106 fertőzéses esetet, a fertőzöttek száma így már 1181-re rúg. Panamában tucatnyi bank 90 napos moratóriumot hirdetett a többi között a személyi kölcsönök, a lakáscélú jelzáloghitelek és az autóhitelek törlesztésére a Covid-19-járvány miatt.

Hondurasban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma elérte a 10-et, az országban 172 megbetegedést jegyeztek fel eddig.

A kubai kormány kedden bejelentette a kereskedelmi és charterjáratok felfüggesztését, és távozásra kérte területi vizeiről a külföldi hajókat, mindezt a koronavírus terjedésének megfékezésével indokolva. A karibi szigetországban 186 esetben diagnosztizálták a betegséget, amelybe hatan haltak bele eddig.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó