Soros pénzéből szűrhet Karácsony
2020. március 31. 00:31

Egymillió eurót ad Budapest balliberális vezetésének Soros György a koronavírus elleni védekezéshez. A pénzügyi spekulációival korábban számos országban tömeges elszegényedést előidéző milliárdos most a szegénység növekedése miatt is aggódik. Karácsony Gergely főpolgármester a hirtelen jött pénzt többek között egy magán egészségügyi szolgáltatónál elvégzendő vírustesztekre fordítaná.

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) közleménye szerint Soros György 1 millió euróval, mintegy 357 millió forinttal támogatja Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben. „Természetesen köszönjük! A sok kicsi sokra megy. Ennyi” – reagált elsőként Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Karácsony Gergely főpolgármestert megelőzve. Utóbbi a Facebookon később azt írta: „De jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek”. A Magyar Nemzet megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, ahol elmondták: az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnék fordítani. Ismert, Karácsony bejelentette: a főváros egy magán egészségügyi szolgáltatóval állapodott meg tesztelésre, a vizsgálatok már a héten megkezdődhetnek. Hozzátették: Soros György adományának felhasználásáról néhány napon belül be fognak számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytatták a szükséges tárgyalásokat, és megkötötték a megállapodásokat.

Soros György alapítványa közleményében úgy fogalmaz, hogy a járvány különösen az idősotthonokban élőket és a hajléktalanokat fenyegeti, akikből egyre több lehet, mert sokan veszítik el a munkájukat. A pénzügyi spekulációi miatt számos országban tömeges elszegényedést előidéző Soros szerint a szűkös keretből gazdálkodó önkormányzatok hatalmas szociális problémákkal találják majd szembe magukat. Soros György indoklásában – utalva a második világháború borzalmaira – azt írja: „Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között”. A milliárdos a 2010 őszi vörösiszap-katasztrófa idején egymillió dollárt ajánlott fel az alapítványán keresztül a károsultak megsegítésére. Soros mostani és korábbi adománya eltörpül amellett az évi 8-900 millió dolláros támogatás mellet, amelyet a mintegy 18 milliárd dollárral feltöltött alapítványain keresztül a nyitott társadalom megvalósítása örve alatt politikai, gazdasági céljaira áldoz.

Soros mostani megnyilvánulása nem az első és egyetlen, hogy közismerten gazdag emberek vagy cégek komoly összeget adományoznak a magyarországi koronavírus elleni harcra. Ismert, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank Balog Ádám elnök-vezérigazgató kezdeményezésére március 16-án már egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására. A jelentős részt fővárosi ingatlanfejlesztésekben érdekelt Futureal-Cordia cégcsoport pedig 50 millió forintot adott Budapestnek a járvány elleni küzdelemhez.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó