A társadalmi elvárással is szembementek az ellenzéki pártok
2020. március 30. 23:58

Az Országgyűlés plenáris ülése (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésen 137 igen, 53 nem szavazattal a képviselők megszavazták a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

A törvényt a kormánypártok a házszabálytól eltérve sürgős eljárásban már a múlt héten szerették volna elfogadni, ám az ellenzéki pártok megakadályozták ezt azzal, hogy nem biztosították az ehhez szükséges négyötödös többséget. Hétfőn, az ismételt szavazásnál az elfogadáshoz már csak kétharmadra volt szükség, amellyel a kormánypártok rendelkeznek.

Számos kutatás készült az elmúlt időszakban, amelyek több dologra is rávilágítanak. Kiderült belőlük, hogy a társadalom túlnyomó többsége egyetért az eddig bevezetett intézkedésekkel, és hatékonynak tartják a kormány járványellenes lépéseit. A többség azzal is egyetért, hogy addig legyen meg a felhatalmazása a kormánynak, amíg a veszélyhelyzet nem múlik el.

Az ellenzék ismételten zsákutcába futott

„Politikai hasznot az ilyen jellegű magatartástól az ellenzéki pártok nem remélhetnek, ismételten zsákutcába futottak. Hallgatnak azokra a tanácsadókra, arra a szűk balliberális körre, amelyik egy rendszerellenes magatartást vár az ellenzéki pártoktól” – mondta el Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Rámutatott, hogy ugyanezt láthattuk 2015-ben, a bevándorlás kapcsán is az ellenzéki pártoktól. Volt szó alkotmánymódosításról, különböző határozatokról és jogszabályok meghozásáról, mégis, amikor szavazásra került sor, ezek a pártok, ezek a politikusok nemmel voksoltak. A párt hovatartozásától függetlenül megmutatkozó társadalmi elvárással is szembementek az ellenzéki pártok.

Most ugyanezt a magatartást láthatjuk tőlük, amelynek komoly hatása lesz majd a megítélésükre.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elmondta, az ellenzék eltántorodott attól, hogy a sokak által nemzeti minimumnak tartott kérdésben együtt szavazzon a parlamenttel.

„Az emberek, a betegek, a potenciális fertőzöttek, gyógyultak és valamennyi olyan érintett tekintetében, aki mortalitás szempontjából különösen veszélyeztetett körbe tartozik, az ő tekintetükben, személyük kapcsán sikerült súlyos hibát elkövetnie az ellenzéknek” – fogalmazott.

Múlt héten, amikor még el sem fogadták a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, az Európai Parlament főtitkára diktatúrát kiáltott, de az Európai Parlamentben is megjelentek azok a hangok, amelyek a jogállamiság lábbal tiprását emlegették.

A már jól megszokott szlogeneket mondják el

„Ezek a politikusok ismét a már jól megszokott szlogeneket mondják el Magyarországgal a kapcsolatban. Hiszen kötődnek Soros György szervezeteihez, és már korábban is, szinte minden magyar intézkedés során, például a bevándorlás kapcsán is féltették a demokráciát” – hangsúlyozta Deák.

Más európai országokban is hasonló felhatalmazása van a kormánynak az ilyen vészhelyzetekre, különleges helyzetekre.

„Franciaországban a kormány hirdeti ki a szükségállapotot és csupán annyi kötelessége van, hogy tájékoztassa az intézkedésekről a nemzetgyűlést és a szenátust. Ezeknek a testületeknek pedig ellenőrzési és értékelési szerepük van” – fejtette ki a elemző. Kiemelte, hogy ilyenkor a cselekvőképesség, a gyorsaság és a hatékonyság a fontos.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország az elsők között hozott Európában olyan intézkedéseket, amelyekkel sikerült lassítani a járvány terjedését. Ez igazolja azt a gyorsaságot, azt a hatékonyságot, és azt a felhatalmazást, amelyet a kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor megkapott.

Orbán Viktor miniszterelnök maga is azt fejtegette, hogy nincs még egység az intézkedések mögött, de továbbra is reménykedik abban, hogy előbb-utóbb megszületik a nemzeti egység.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó