Koronavírus - Önkéntesek is segítik az önkormányzatok idősellátó tevékenységét
2020. március 30. 21:15

Az ország több településén önkéntesek is segítik az önkormányzati dolgozókat az idősek ellátásában, az egészségügyi dolgozók pedig egyre több helyen ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedést.

A szegedi önkormányzat már több mint 700 egyedülálló, idős emberen segít meleg étellel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással. A kiszállítás, a segítségnyújtás ingyenes, de az ételért és az árukért fizetni kell. Hétfőtől díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést az egészségügyben, valamint a szociális ellátásban dolgozók.

A Tisza-parti városban emellett szerdától hétvégi menetrend lép életbe a tömegközlekedésben. Már 220 önkormányzati ingatlanban működő üzlet és vendéglátóhely jelezte, hogy él a Botka László polgármester által felkínált lehetőséggel és bezár, így mentesül - összesen havonta mintegy 50 millió forintnyi - bérleti díj megfizetése alól.

Makón krízisvonalon kérhetnek segítséget az idősek gyógyszerbeszerzéshez, az ebédkiszállításhoz, bevásárláshoz.

Csongrádon hatvanketten - önkormányzati dolgozók és önkéntesek - kétszáz 70 év feletti helybélinek segítenek heti kétszer a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban és az ételkiszállítás megszervezésében. A tervek szerint hétfőtől telefonon pszichológustól kérhetnek segítséget azok az idősek, akik egyedül vannak otthonukban.

A baranyai megyeszékhely önkormányzata hétfőn elfogadta Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő az egészségügyi dolgozók térítésmentes helyi közlekedésével kapcsolatos javaslatát: Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester kiadta a szükséges utasításokat ahhoz, hogy keddtől a veszélyhelyzet visszavonását követő tizenötödik napig Pécsen ingyenesen vehessék igénybe a közösségi közlekedést - írták. Hozzátették: elkezdték az egyeztetést az egészségügyi dolgozók ingyenes parkolásáról, és folynak az egyeztetések a különböző klinikai telephelyek között járó, célzott és ingyenes helyi buszjáratokat bevezetéséről is.

Székesfehérváron szerdától működik a videotelefonos kapcsolattartás az idősgondozó intézményekben - közölte hétfőn az önkormányzat. A tervek szerint a családtagok a hét minden napján, 9 és 10 óra között hívhatják idős hozzátartozóikat.

Az önkormányzat közleményében rámutatott: a januárban az influenzajárvány miatt bevezetett, majd a koronavírus-járvány okán továbbra is tartó látogatási tilalom miatt az idősotthonok lakói hónapok óta nem találkozhatnak a családtagjaikkal, ami igen nagy lelki terhet ró minden érintettre. A videotelefonos kapcsolattartás jelentősen enyhíthet az aggodalmakon, a mentális feszültségeken - tették hozzá.

Dunaújvárosban az önkormányzat szervezésében az ebéd-házhozszállítás mellett hétfőtől a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban is segítenek a 70 évnél idősebbeknek, cserébe vállalniuk kell, hogy otthon maradnak. A tervek szerint a kiszállításokra hétfőn, szerdán és pénteken lesz lehetőség, az igényeket a hivatalban kell jelezni.

A kisvárdai önkormányzat - együttműködésben a Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítvánnyal alszámlát hozott létre a koronavírus-járvány megelőzésében dolgozók javára. A felajánlásokat az OTP Bank 11744034-24427382 számlaszámra várják.

Mohácson az évről évre busóálarcot és bundát öltő emberek csaknem 1800 fős közösségének tagjai közül is sokan vállalnak önkéntes munkát a veszélyhelyzet idején - tájékoztatott a Duna-parti település önkormányzata. A busójárás egyik főszervezőjének kezdeményezésére a népszokás maskarásai most az idősek, a járvány miatt otthonukban maradók ellátásában segítenek, "civilben".

Fertőtlenítő permetezést végeztek a Békés megyei Battonyán a helyi önkéntes tűzoltók és a polgármester a buszmegállókban, a boltok körül, a postánál, az orvosi rendelőnél, a gyógyszertárnál, a hidak korlátain, s azokon a helyeken, ahol a lakosság nagyobb létszámban jelenik meg.

Az ebéddel kapják meg feladatlapjaikat a leghátrányosabb helyzetű településeken élő rászoruló gyerekek - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa az MTI-vel. Thaisz Miklós ügyvezető igazgató azt írta: az alapítvány minden általuk fenntartott iskola számára távoktatási honlapot fejlesztett, amelyen keresztül kiadhatják a tananyagot, de van olyan település, ahol a feladatlapokat nyomtatottan adják át hetente két alkalommal, amikor a családok úgyis megjelennek az ételosztáson. Hozzátette: óvodáik hivatalosan zárva vannak, a pedagógusok ügyelettel segítik a szülőket, a fogyatékkal élőket gondozó intézményeiknél pedig a gyógypedagógusok, gyógytornászok teljes munkaidejükben állnak a szülők rendelkezésére, és segítik az otthoni gondozást.

A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara internetes feladatbankkal segíti a programozásérettségire készülő diákok és az őket felkészítő tanárok munkáját.

Tájékoztatásuk szerint a mester.inf.elte.hu honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közti összes közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot tartalmazza, a felületre a diákok Google-fiókkal regisztrálhatnak.

Az oldalt kifejezetten arra tervezték, hogy programozási feladatokat gyakorolhassanak rajta az érettségire vagy tanulmányi versenyre készülők, akik hat különböző programnyelven - C, C++, C#, Java, Pascal vagy Python programnyelveken - tölthetik fel a kódjaikat. Munkájukat a szerver automatikusan értékeli, és tanáraik is nyomon követhetik diákjaik tevékenységét - közölték. A tanárok a Neumann Társaságtól igényelhetnek jogosultságot a rendszerhez, ahol tanulócsoportokat alakíthatnak ki és házi feladatot is adhatnak diákjaiknak.

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó