Az EU járványügyi hivatalának hibás helyzetértékelése hátráltatta a védekezést
2020. március 29. 23:51

Másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány veszélyeit az Európai Unió (EU) – erről írt a V4NA nemzetközi hírügynökség. Úgy fogalmaztak, hogy hátráltatta a védekezést az EU járványügyi hivatalának hibás helyzetértékelése. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ még az első európai haláleset napján is alacsonynak nevezte a vírusfertőzés kockázatát az Európai Unió lakossága számára. Ez február 14-én volt – hangzott el az M1 Híradójában.

Másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ – erről ír a V4 nemzetközi hírügynükség.

A brüsszeli intézmény január eleje óta készít kockázatelemzéseket a vírussal kapcsolatban.

Az első jelentést január 9-én küldték ki, azt írták akkor, a vírus európai megjelenésének valószínűsége alacsony, ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre terjed. Így az unión belüli továbbterjedés kockázati szintje az alacsony és a nagyon alacsony fokozat között mozog.

Egy héttel később, január 17-én is kevés esélyt látott az unió járványvédelmi központja arra, hogy megfertőződik az, aki Vuhanba utazik, pedig Kína akkor már több halálos áldozatról számolt be.

A heti rendszereséggel készülő jelentés még február 14-én is arról szólt, hogy a fertőzés kockázata alacsony az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakosságára nézve. Kínában akkor már több mint 65 ezer fertőzöttet tartottak nyilván.

Európában pedig aznap halt meg az első kínai turista Párizsban. Akkor már jelen volt a vírus Olaszországban, Németországban, Finnországban, Írországban, valamint Nagy-Britanniában is. Az unió járványvédelmi központja ennek ellenére úgy látta, a vírus nem terheli majd meg az Európai Unió és az Egyesült Királyság egészségügyi ellátórendszerét.

Tévesen, mostanra meghaladta a tízezret a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban.

Szombaton, vagyis egyetlen nap alatt csaknem kilencszázan haltak meg. A kérdés, meddig bírja a terhelést az egészségügyi rendszer, és ez nem csak az olaszokra vagy a spanyolokra igaz, hanem a Benelux-államokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, sőt Svájcban is összeomlik az ellátás, ha nem sikerül lassítani a járványt.

Müller Cecília, az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján arra emlékeztetett, a koronavírus 2019 decemberében jelent meg Kínában, erre utal a neve is: COVID–19. Az országos tiszti főorvos azt mondta: az Európai Járványügyi Központ januárban még valóban nem ítélte veszélyesnek a koronavírust. Magyarország viszont komolyan vette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetését, és azonnal meghozta az első óvintézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet az egész világra nézve ad ki értékeléseket és az ő figyelmeztetésük, jelzésük alapján Magyarország már január 24-én a WHO kihirdetése alapján úgy döntött, hogy ezt a jelzést komolyan veszi, és 25-én már az első eljárásrendet, illetve az első intézkedéseket Magyarország foganasította – tette hozzá.

Szakértők szerint az EU járványügyi hivatalának hibás helyzetértékelése hátráltatta a védekezést.

A válságot pedig tovább mélyítheti, hogy Brüsszel egyelőre nem ad pénzt a károk kezelésére.

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó