Elutasította az Európai Bíróság lengyel bíróságok beadványait
2020. március 26. 16:41

Elutasította az Európai Unió Bírósága csütörtökön a lengyel bíróságok beadványait a lengyelországi igazságszolgáltatás átalakításának ügyében - tudatta a luxembourgi székhelyű intézmény sajtószolgálata.

A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét értintő ügyben a varsói és a lódzi regionális bíróság által benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket arra hivatkozva nyilvánította elfogadhatatlannak az uniós bíróság, hogy a kért jogértelmezés nem szükséges ahhoz, hogy ítéleteiket meghozhassák.

Az egyik ügy Lowicz lengyel város és a lengyel államkincstár között, közpénzből nyújtott támogatások kifizetése iránti kérelem tárgyában folyamatban lévő jogvitával kapcsolatos. A másik ügy pedig három ember ellen 2002-ben és 2003-ban elkövetett bűncselekmények miatt indult büntetőeljárással, amelyben a kérdést előterjesztő bíróságnak a vádlottak büntetésének rendkívüli enyhítését kell elrendelnie amiatt, hogy elismerték a velük szemben felhozott vádakat és együttműködtek a büntető hatóságokkal. A két előzetes döntéshozatal iránti kérelem azt az aggodalmat fogalmazta meg, hogy az adott ügyekben eljáró bírókkal szemben fegyelmi eljárás indulhat, ha ilyen határozatot hoznak. Ismertetésük szerint a közelmúltban olyan jogalkotási reformokat vezettek be Lengyelországban, amelyek következtében kétségessé vált a fegyelmi eljárások bírákkal szembeni objektivitása és pártatlansága, és amelyek sértik a lengyel bíróságok függetlenségét.

A lengyel bírák azt a kérdést tették fel, hogy a bírák fegyelmi felelősségi rendszerére vonatkozó új lengyel szabályozás összeegyeztethető-e a hatékony bírói jogvédelemről szóló uniós joggal.

Az uniós bíróság döntésében megállapította, hogy a lengyel eljárások nem kapcsolódnak az uniós joghoz, azaz a kérdést előterjesztő bíróságoknak nem kell alkalmazniuk az uniós jogot ahhoz, hogy az említett jogi kérdéseket elbírálják. A lengyel bíróságok által kért jogértelmezés tehát nem szükséges ahhoz, hogy ítéleteiket meghozhassák.

Hangsúlyozták ugyanakkor: nem engedhető meg, hogy bizonyos nemzeti rendelkezések alapján a bírákkal szemben fegyelmi eljárást indítsanak amiatt, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordultak az uniós bírósághoz. A fegyelmi intézkedések ilyen kilátásba helyezése sértheti az érintett bírák lehetőségeit arra, hogy kérdést intézzenek az Európai Unió Bíróságához, valamint az uniós szerződések által az uniós jog alkalmazásával összefüggésben rájuk ruházott bírói feladatok tényleges gyakorlását. A bíróság végezetül kijelentette, hogy a bírói függetlenség lényeges biztosítékát jelenti, hogy a bíráknak ne kelljen fegyelmi eljárásokkal, illetve szankciókkal számolniuk.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
 • Orvos és koldus
  Két hétre indult Nigériába orvosmisszionáriusként, végül a világjárvány miatt hat hónapig kellett az afrikai országba maradnia dr. Fodor Rékának, az AFRÉKA Alapítvány létrehozójának.
MTI Hírfelhasználó