USA - Tom Steyer a rabszolgák leszármazottainak kárpótlását javasolja
2020. február 28. 20:10

A demokraták elnökjelöltségére pályázó kaliforniai milliárdos, Tom Steyer a rabszolgák leszármazottainak kárpótlását javasolta Dél-Karolinában, ahol szombaton tartják a demokraták az előválasztást.

Képtalálatok a következőre: steyer

Tom Steyer - thehill.com

Steyer a dél-karolinai Myrtle Beach üdülővárosban tartott kampányrendezvényen úgy fogalmazott: "ki kell mondani az igazságot arról, ami történt, és jóvá kell tenni, annak érdekében, hogy előre tudjunk lépni". Szavait a híradások szerint kitörő taps fogadta.
   
Dél-Karolinában a lakosság mintegy 60 százaléka afroamerikai. A 400 évvel ezelőtt Afrikából behurcolt rabszolgák 40 százaléka éppen a második legnagyobb dél-karolinai városba, Charlestonba érkezett meg.
   
A rabszolgák ma élő, távoli leszármazottainak adandó kárpótlást az Egyesült Államokban egyre többen követelik, bár a választási kampányban eddig nem került hangsúlyosan szóba. Egyedül a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemből már kiszállt Kamala Harris, kaliforniai szenátor beszélt erről a kampánya során, de felvetése visszhang nélkül maradt. Igaz, a kárpótlás megoldásának konkrétumait ő sem fejtette ki.
   
Ugyanakkor néhány kezdeményezés azért történt. Tavaly áprilisban például a washingtoni Georgetown Egyetem diákjai megszavazták egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amelyből kárpótolnák annak a 272 rabszolgának a kései leszármazottait, akit 1838-ban az egyetem finanszírozásának költségei miatt adtak el.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó