Nem született megegyezés a líbiai feszültség csökkentéséről az ENSZ BT-ben
2020. február 20. 10:18

Nem sikerült közös nyilatkozatot elfogadni helyi idő szerint szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az északnyugat-szíriai feszültség csökkentéséről. Noha a tanács tagjainak többsége támogatta a fegyveres összetűzések azonnali beszüntetését sürgető dokumentumot, Moszkva ragaszkodott hozzá, hogy Damaszkusz folytathassa a harcot az általa terroristának tartott fegyveres csoportok ellen – derül ki az ülés utáni nyilatkozatokból.

A megnyitó értekezlet utáni zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal kapcsolatban Nicolas de Riviere francia nagykövet azt mondta, ő javasolta, hogy a BT adjon ki közös nyilatkozatot a feszültségcsökkentésről, de Oroszország ellenezte azt. Név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint a javaslat fegyvernyugvásra szólított volna fel Északnyugat-Szíriában, de Moszkva ragaszkodott egy kitételhez, miszerint továbbra is lehetséges a harc a „terroristák” ellen. Több diplomata szerint az orosz feltételt viszont a BT többsége elfogadhatatlannak tartotta.

Az ülés nyilvános, megnyitó szakaszában több résztvevő, köztük Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja és Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a harcok elől menekülő civil lakosság katasztrofális helyzetére hívta fel a figyelmet. Lowcock hangsúlyozta, hogy december 1. óta közel 900 ezren menekültek el a harcok sújtotta településekről, köztük több mint 500 ezer gyermek. Hozzátette, hogy bár az emberek igyekeznek biztonságos helyet keresni, „Idlíb egyetlen pontja sem biztonságos”. Külön felhívta a figyelmet a hidegre, kiemelve, hogy sok gyereknek cipője sincs, a hőmérséklet pedig nem ritkán fagypont alá esik.

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó