M5 Híradó - átfogó kép a magyar kultúra aktuális eseményeiről
2020. február 17. 11:07

Széles tájékoztatást adnak a magyar kultúráról az M5 köztelevízió híradóműsorai. Az adások során művészek egész sora kap lehetőséget arra, hogy a nyilvánosságban szerepeljen. A magyar irodalom, zene és színjátszás fontosabb eseményeiről rendszeres tájékoztatást kap a néző. A nemzeti összetartozás fontosságát kiemelve számos közvetítés történik a határon túli rendezvényekről is. Több szereplő elmondta a véleményét az új Nemzeti Alaptantervről, amely többek között a kötelező olvasmányok közétette Wass Albertet. A változtatások célja, hogy az ifjúság jobban megismerje a trianoni békeszerződés jelentőségét, a történelmi eseményeket pedig mindig az adott kor szemszögéből tanulmányozza. A diákok sok tanulmányi kiránduláson vesznek részt az ország határain kívül. A Házasság Hete alkalmából sokan felszólaltak az egyházi házasság és a házastársi hűség fontossága mellett. A híradóbeszámolt azokról a környezetvédelmi előadásokról is, melyek FenntarthatóMagyarország néven indultak, és céljuk az ország stabil gazdasági fejlődése.

A fentiek tükrében különös lehet, hogy a közmédiát mennyi kritika érte az utóbbi években, elsősorban balliberális, illetve jobbikos beállítottságúemberek részéről. A vádak úgy szóltak, hogy a köztévénem nyújt kiegyensúlyozott tájékoztatást a nézők számára. Ezzel szemben az igazság az, hogy semelyik másik magyar média nem ad ilyen átfogóképet a magyar kultúra aktuális eseményeiről. Az M5 félórás hosszúságúhíradói nem csak rengeteg érdekes témát dolgoznak fel a mindössze 30 perc alatt, hanem azt megfelelő részletességgel is teszik, minden témát alaposan kibontva az érdeklődők számára. Ezért a műsorra szakmai és technikai megvalósítás szempontjából sem lehet panasz. A különböző csatornák híradásai többször elkövetik azt a hibát, hogy sok negatív felütésű hírt közvetítenek, ezzel szemben az M5-ös Híradókifejezetten pozitív, illetve felemelő hírekkel jelentkezik.

Erőss István

gondola
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó