Az EB alelnöke: a jogállamisági párbeszéd folytatódik a lengyelekkel
2020. január 28. 20:58

Az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Vera Jourová kedden a lengyel igazságügyi reformról és a jogállamiságról tájékozódott Varsóban, a tárgyalásokat követő nyilatkozatok szerint a felek a párbeszéd folytatásában egyeztek meg.

Képtalálat a következőre: „Vera Jourová”

Vera Jourová - mandiner.hu

Jourová a lengyel fővárosban többek között a kormánypárti többségű alsóház és az ellenzéki többségű felsőház elnökeivel, az igazságügyi miniszterrel, az egyik külügyminiszter-helyetessel, valamint a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság elnökével találkozott.
   
Kedd esti sajtóértekezletén Jourová közölte: meg akarta hallgatni lengyel partnereit, megtudni, mi az igazságügyi reform lényege, mik az indítékai. Közölte: a beszélgetések során rámutatott a reform azon elemeire, amelyekben az EB problémákat észlel.

Aláhúzta: a témát nagyon fontosnak tartja, mindent megtesz azért, hogy megoldásokat találjon. Hangsúlyozta: az Európai Uniónak (EU) szüksége van Lengyelországra, Lengyelországnak szüksége van az EU-ra.
   
Zbigniew Ziobro igazságügy-minisztert Jourová "közös technikai platform" létrehozására kérte, amely fórumon megvitathatnák a következő lépéseket. "Van egy határvonal, amelyet nem akarunk átlépni, mégpedig a belpolitika (...), mely nem a hatásköröm" - húzta alá az EB alelnöke.

Képtalálat a következőre: „"W"Zbigniew Ziobro”

Zbigniew Ziobro - wiadomosci.wp.pl   

Jourová megemlítette azt a tervet is, mely szerint őszig az összes uniós tagállamról jogállamisági jelentések készülnének. Megjegyezte: ehhez az EU-tagállamok részvételével ki kell dolgozni egy egységes értékelési módszert. Az uniós alapok jogállamisághoz kötését illetően elmondta: reméli, hogy az erről folytatott tárgyalásokat a tagállamok "nagyon komolyan veszik".
   
Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter saját sajtóértekezletén hangsúlyozta: a lengyel kormány nem egyezik bele abba, hogy az EU-ban "szegregálják" a tagállamokat, vagyis kettős mércét alkalmazzanak az igazságügyi rendszerek megítélésében. Utalt többek között arra, hogy Brüsszel nem kifogásolja a bírák megválasztásának németországi módszerét, melyben döntő szerepe van a végrehajtó és a parlamenti hatalomnak, miközben helytelenítik a lengyelországi mechanizmust, melyben az igazságügyi reform nyomán szintén nőtt a parlament hatása az új bírák kinevezésére.
   
Ziobro aláhúzta: lehetetlennek tartja, hogy a bírák kinevezésében visszatérjenek "a korporációs modellhez" (amely szerint a bírákat a bírószervezetek választják meg), mert ezt a modellt nemcsak a kormányzó Jog és Igazságosság, hanem a jelenleg ellenzéki pártok is korábban károsnak találták. 

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes kijelentette: a varsói kormány nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson az EB-vel, de fontosnak tartja, hogy ez a dialógus valódi legyen.
   
Piotr Müller kormányszóvivő egy kedd esti tévéinterjúban bírálta, hogy Jourová nem akart találkozni az EB aggodalmait keltő két testület - a lengyel országos igazságügyi tanács (KRS) és a legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara - képviselőivel. Ez Müller szerint arra utalhat, hogy az EB alelnöke "már konkrét állásponttal" érkezett, nem akarta megvizsgálni a valódi állapotot.
   
Az igazságügyi reform miatt az EB jogállamisági eljárást folytat Lengyelországgal szemben, emellett nemrég a reform keretében létrehozott fegyelmi kamara felfüggesztését kezdeményezte az Európai Bíróságnál, és aggodalmát fejezte ki a lengyel alsóházban megszavazott, az új bírák legitimitását védő törvénymódosítások kapcsán is.

MTI
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A kommunizmus dermesztő meséje
  Álom, valóság, rémálom. Három szóval leírható a kommunizmus dermesztő meséje. Emlékeztetni kötelesség.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
MTI Hírfelhasználó