Budavári Önkormányzat: nem a Dísz tér történelmi megújításáról szólt a fórum
2020. január 25. 10:38

A Várkapitányság kijelentésével ellentétben nem a Dísz tér történelmi megújításáról, hanem egyetlen, tervezett épületről szólt a csütörtöki lakossági fórum - közölte a Budavári Önkormányzat szombaton az MTI-vel.

Az önkormányzat a Várkapitányság pénteki közleményére reagált, amelyben az állt, hogy az I. kerület új vezetősége nem hívta meg őket a Dísz tér történelmi megújulásáról szóló csütörtöki rendezvényre.

A Budavári Önkormányzat közleménye szerint a kormányzat tervei a Dísz tér 2. szám alatti beruházásról nem megújulásról, hanem visszalépésről szólnak, egy olyan korba, amelyet a terv megálmodói önkényesen választottak ki a magyar történelemből.

A megépíteni tervezett épület tömegével nem illeszkedik a kialakult utcaképbe, feljebb nyúlik, mint a világörökségi védettség alatt álló épületek magassága és már a maga korában is elavult irányzatot képviselt. Ez az irodaépület ráadásul újabb, sok száz fős hivatalnoktömeget zúdítana a várra, amely elsősorban nem kormányzati, hanem lakó-pihenő, kulturális és turisztikai terület - írták.

Kiemelték: az eseményt az építészszakmai és a civil álláspont bemutatására szervezték. Azért, hogy a várban és a kerületben élők meghallgathassák a kormányzati állásponttal szemben álló véleményeket is, és beszéljenek arról, mit gondolnak a telek jövőjéről. Erre a kerületben eddig, évtizedeken át nem volt lehetőség semmilyen, a kormányzat által preferált ügyben - fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a megszólalók - akik közül többen korábban részt vettek a Hauszmann terv kidolgozásában - kifejezetten egy épülettel, a kormányzat által visszaépíteni szándékozott egykori külügyminisztériumi épülettel foglalkoztak.

Kitértek arra is: az önkormányzat a párbeszéd híve, többször is részt vett megbeszéléseken, területbejárásokon a Várkapitánysággal, de annak álláspontjában elmozdulás nem volt tapasztalható, és az egyeztetések közben kiemelt kormányberuházássá nyilvánították a beépítést.

A Dísz tér 2.-vel kapcsolatos tervek egy folyamat kezdetén állnak, az önkormányzat további fórumokat, egyeztetéseket szervez, amelyekre meg fogja hívni a Várkapitányság érintettjeit, szakértőit is, és számít a megjelenésükre - olvasható a közleményben.

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó