Száz nap alatt a polgármesteri ciklus fő irányvonalait meg kell határozni
2020. január 25. 10:25

Száz nap telt el az önkormányzati választások óta, azonban sok településen még szinte semmi sem valósult meg a hatalomra kerülő politikusok, polgármesterek ígéreteiből.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, véleménye szerint száz nap alatt csodát nem lehet tenni, de vannak bizonyos elvárások, amiket meg kellett volna valósítsanak a pozíciójukat betöltő polgármestereknek. Hozzátette, minden megválasztott politikus, polgármester pontosan tudja, hogy mandátumának egyik legfontosabb időszaka pontosan ez az első száz nap.

Tóth Erik úgy gondolja, ez az időszak leginkább arra alkalmas, hogy a települések vezetői meghatározzák ötéves ciklusuk alapköveit.

Ideális esetben minden vezetőség egy pontos, időszakokra lebontott tervvel kezdi meg mandátumát – emelte ki. Ebben a tervben pontosan leírják ígéreteiket, hogy azokat milyen szakaszokban tervezik megvalósítani. Szerinte ez azért fontos, mivel így a vezetőség is nyomon tudja követni, hogy megfelelő ütemben haladnak-e céljaik megvalósításában, vagy éppen zátonyra, mellékágra futottak.

Inkompetenciájukat akarják leplezni

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, Karácsony Gergely mögött nem egy egységes politikai tömb áll, hanem egy megosztott, sokszínű, több pártból álló közösség. „Ez jól látszott az elmúlt száz napban is” – mondta.

Szerinte Karácsony Gergelynek nincs világos víziója, nem lehet megfogni azt, hogy mit is szeretne megvalósítani Budapesten az elkövetkező öt évben.

„Egy-két látványintézkedést meghozott a ciklus elején, de a fő irányvonalat még mindig nem fektette le a főváros vezetése” – hangsúlyozta Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ez eredményezte azt a folyamos konfliktusos helyzetet is a kormányzat és a fővárosi vezetés között. A folyamatos támadások annak a tervnek a részét képezik, amelyekkel a főváros vezetése inkompetenciáját próbálta leplezni. Azért jelenhettek meg a sajtóban olyan álhírek, mint például az, hogy Budapest egyetlenegy uniós forrásból sem fog részesülni, mivel a kormányzat így akarja ellehetetleníteni a főváros vezetésének tevékenységét.

Hatástanulmányt kellene készíteni

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője úgy gondolja, hozzáállása válogatja, hogy mit lehet elérni száz nap alatt, és mit nem. Vannak olyan településvezetők, akik más politikai oldalról érkeztek a polgármesteri székbe, így elsődleges feladatként fel kellett volna mérjék a lehetőségeiket költségvetési, politikai és társadalmi szempontból.

A polgármesterjelöltek mielőtt összeállították volna a programjukat – tette hozzá –, egy hatástanulmányt kellett volna készítsenek arról, hogy a különböző terveik milyen szakpolitikai intézkedéseket követelnek. Az eddig látottakból le lehet vonni a következtetést, hogy ezt nagyon kevés újonnan választott polgármester tette meg.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó