FAZ: Jelenleg nincs szó a Fidesz kizárásáról
2020. január 23. 10:40

Megosztottnak bizonyult az Európai Néppárt (EPP) három veterán politikusa a Fidesz pártcsaládon belüli helyzetével kapcsolatban, ami salamoni döntéshez, kizárás helyett tartós felfüggesztéshez vezethet a végén – legalábbis így értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német konzervatív lap, amely úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök, a nagyobbik magyar kormánypárt elnöke nem volt különösképpen együttműködő a hármakkal.

A bölcsek előrelépést akartak például elérni a Soros György magyar származású üzletember alapította magánegyetem, a CEU ügyében.

Engedménynek vették viszont, hogy a magyar kormány letett a közigazgatási bíróságok létrehozásáról, amelyek tagjait kinevezhette volna. A három bölcs állítólag nem terjesztett egységes álláspontot Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke (képünkön) elé.

Fotó: Reuters

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár – aki az Osztrák Néppárt egykori vezetőjeként is a Fidesz szövetségese volt – az EPP-ben belül tartaná a magyar pártot. Herman van Rompuy – aki pedig Tusk elődje volt az európai tanácsi elnökeként – az ajtón kívül szeretné látni a magyarokat, míg Hans-Gert Pöttering német kereszténydemokrata (CDU) politikus köztes álláspontra helyezkedik. A hármak megosztottsága tükrözi a Fidesz helyzetét a pártcsaládon belül: Közép-Európához minél közelebb álló politikusról beszélünk, annál megértőbb a Fidesz irányában.

Vezető Fidesz-politikusok az elmúlt hetekben többször is arról beszéltek: a párt maga dönt a sorsáról, és egy kereszténydemokrata, nem pedig liberális irányba forduló néppártban érdekelt. Az EPP-n belüli hangulatra utal, hogy – mint lapunk arról tegnap beszámolt – az Európai Parlament zöldpárti és baloldali nyomásra tényfeltáró delegációt menesztene hazánkba, de a legnagyobb uniós pártcsalád szakmai koordinátora ellenezte ezt az állampolgári jogi szakbizottságban. Erről a frakcióvezetőkből és a parlament – jelenleg baloldali – első emberéből álló elnökök értekezlete mondhatja ki a végső szót.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó