FAZ: Jelenleg nincs szó a Fidesz kizárásáról
2020. január 23. 10:40

Megosztottnak bizonyult az Európai Néppárt (EPP) három veterán politikusa a Fidesz pártcsaládon belüli helyzetével kapcsolatban, ami salamoni döntéshez, kizárás helyett tartós felfüggesztéshez vezethet a végén – legalábbis így értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német konzervatív lap, amely úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök, a nagyobbik magyar kormánypárt elnöke nem volt különösképpen együttműködő a hármakkal.

A bölcsek előrelépést akartak például elérni a Soros György magyar származású üzletember alapította magánegyetem, a CEU ügyében.

Engedménynek vették viszont, hogy a magyar kormány letett a közigazgatási bíróságok létrehozásáról, amelyek tagjait kinevezhette volna. A három bölcs állítólag nem terjesztett egységes álláspontot Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke (képünkön) elé.

Fotó: Reuters

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár – aki az Osztrák Néppárt egykori vezetőjeként is a Fidesz szövetségese volt – az EPP-ben belül tartaná a magyar pártot. Herman van Rompuy – aki pedig Tusk elődje volt az európai tanácsi elnökeként – az ajtón kívül szeretné látni a magyarokat, míg Hans-Gert Pöttering német kereszténydemokrata (CDU) politikus köztes álláspontra helyezkedik. A hármak megosztottsága tükrözi a Fidesz helyzetét a pártcsaládon belül: Közép-Európához minél közelebb álló politikusról beszélünk, annál megértőbb a Fidesz irányában.

Vezető Fidesz-politikusok az elmúlt hetekben többször is arról beszéltek: a párt maga dönt a sorsáról, és egy kereszténydemokrata, nem pedig liberális irányba forduló néppártban érdekelt. Az EPP-n belüli hangulatra utal, hogy – mint lapunk arról tegnap beszámolt – az Európai Parlament zöldpárti és baloldali nyomásra tényfeltáró delegációt menesztene hazánkba, de a legnagyobb uniós pártcsalád szakmai koordinátora ellenezte ezt az állampolgári jogi szakbizottságban. Erről a frakcióvezetőkből és a parlament – jelenleg baloldali – első emberéből álló elnökök értekezlete mondhatja ki a végső szót.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó