Orosz lapok szerint Misusztyin kormánya szabad kezet kapott a változtatásra
2020. január 22. 13:49

Mihail Misusztyin új orosz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök  (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)

Az orosz médiában megjelent friss szakvélemények többnyire egybehangzanak abban, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök gyakorlatilag szabad kezet kapott Vlagyimir Putyin elnöktől a gazdasági növekedés felgyorsítására és a reáljövedelmek növelésére.

Az Interfax hírügynökség szerdai elemzése abból indult ki, hogy Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettessé való kinevezése annak a jele, hogy az előző kormánnyal szembeni legfőbb kifogás a Putyin által 2018-ban meghirdetett nemzeti projektek lassú végrehajtása volt. A társadalmi és a gazdasági élet 16 kulcsfontosságú területén áttörést ígérő program egyik fő ideológusa az elnöki apparátusban éppen Belouszov volt.

Misusztyin a saját embereiből és hozzá hasonlóan gondolkodókból alakított csapatot – hívta fel a figyelmet a Vedomosztyi című gazdasági napilap. Ilyet az elmúlt két évtizedben az orosz miniszterelnökök közül maga Putyin tudott megtenni, ami azt jelentheti, hogy az új kormányfő biankó csekket kapott a változtatások végrehajtására.

A lap rámutatott, hogy a kilenc miniszterelnök-helyettesből hárman voltak már a beosztottjai, további hárommal pedig nagyon jó viszonyban van, első helyettesével, a Kremlből érkezett Belouszovval pedig korrekt munkakapcsolatban áll.

A miniszterelnök-helyettesek közül kettő – a több mint 1500 fős kormányapparátus élére került Dmitrij Grigorenko, illetve a gazdaság digitalizálásáért és a szociális támogatások személyre szabásáért felelős Alekszej Overcsuk – korábban a Szövetségi Adószolgálatnál a hatóságot irányító Misusztyin helyettese volt. A mezőgazdaságért felelős Viktorija Abramenko az állami ingatlankezelőnél volt a mostani kormányfő beosztottja.

A sportért és kultúráért felelős miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Csernisenko ugyanazon a moszkvai szerszámgépipari, később műszakira átnevezett egyetemen (Sztankin) végzett, mint Misusztyin, aki az építőiparért és a regionális politikáért felelős Marat Hunszullinnal és a szociális ügyekkel megbízott Tatyjana Golikovával is jó viszonyban van.

Nyikolaj Petrov politológus a Vedomosztyinak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az adóhatóság embereinek a kormányba való bevételével Putyin „kolosszális manőverbe” kezdett. Alekszej Makarkin politológus szerint Misusztyin nem hasonlítható össze az olajalapú növekedés korszakának „technikai miniszterelnökeivel”, Fradkovval és Zubkovval, mert ma nem állnak rendelkezésre olyan hatalmas eszközök, mint akkor.

Az új kormánynak adott biankó csekkről, valamint megfiatalított és a korábbinál technokratább összetételének „szokatlan egyneműségéről” írt a Kommerszant című gazdasági napilap is. Az újság szerint a kabinet munkájára sokkal kevésbé nyomják majd rá bélyegüket a tagjai közötti ellentétek, mint az előző esetében.

A Kommerszant rámutatott, hogy az új kabinetstruktúrából kifolyólag a fő feladat az egészségügy, a szociális szféra, a digitalizálás, az elektronikus büdzsé és az építkezések kezelése lesz. A nagy kérdés ezzel kapcsolatban továbbra is az, hogyan küzd meg a moszkvai Fehér Ház (a kormányhivatal) a befektetők részéről megmutatkozó bizalmi válsággal.

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányzat úgynevezett „erőblokkjában” Putyin csak egy minisztert cserélt le: az igazságügyi tárca élén Konsztantyin Csucsejko vette át Alekszandr Konovalov helyét.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó