Erdély: Puskásról tartottak előadást Csíkszeredában
2020. január 21. 10:15

Minden idők legnagyobb magyar futballistájáról tartottak előadást hétfőn este Csíkszeredában. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes Puskás Ferencről a legkiválóbb ismerője, Szöllősi György sportújságíró beszélt a Csíki Moziban.

Szöllősi György (balról) és Szép Zoltán a Csíki Mozi színpadán . Kép: Pinti Attila

Sok érdeklődő volt kíváncsi a Csíki Moziban megrendezett előadásra, ahol a Székelyföld Labdarúgó Akadémiának és Szondy Zoltánnak, az FK elnökének a meghívására Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke beszélt a 20. század egyik leghíresebb labdarúgójáról.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a vendéget, aki Szép Zoltán sportújságíró kérdéseire válaszolva lenyűgöző, a nagyközönség számára kevésbé ismert történeteket mesélt. Az előadás – bár nem egyeztettek erről előtte – 90 percet tartott, akárcsak egy labdarúgó-mérkőzés. Szöllősi mesélt arról, hogyan ismerkedett meg gyerekkorában egy könyv révén a Puskás névvel, majd fiatal újságíróként az Aranycsapat tagjaival. A többségében fiatal hallgatóság nagy érdeklődéssel hallgatta a Puskásról szóló tanulságos életsztorikat, amelyek mind arról szóltak, hogy volt a világ egyik legjobb futballistája, a földkerekség legismertebb magyarja egyszerre óriás, gazdag és mindenki barátja.

Megtudtuk, hogy Szöllősi egyik legfontosabb feladatának tartja a Puskás életmű eljuttatását minél szélesebb körökbe. A hallgatóság köréből érkezett kérdésekre válaszolva megtudtuk: Puskás annyira önzetlen volt az egyik Real Madridnál játszott idényben, hogy száz százalékos helyzetben, a gólvonalról is visszapasszolta a labdát Di Stefanónak, hogy csapattára rúgjon gólt. Szöllősi György elmesélte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által kiosztott Puskás-díj történetét, és megtudhattuk, azon dolgoznak, hogy Puskás Ferenc is bekerüljön a FIFA számítógépes játékba.

Kép: Pinti Attila

Puskásról dióhéjban

Puskás Ferenc (Budapest, 1927. április 1. – Budapest, 2006. november 17.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok. Az Aranycsapat kapitánya, közismert becenevén Puskás Öcsi; Spanyolországban Pancho néven becézték. A FIFA-listán a világ legjobbjai között szerepel. 2016-ban a goal.com internetes szakportál „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a valaha volt legjobb labdarúgónak választották. 85-szörös magyar és 4-szeres spanyol válogatott; háromszoros Bajnokok Ligája- (BEK-) győztes, a Bajnokok Ligája gólkirálya két alkalommal, Európa legjobb góllövője (1948), Európa-bajnoki gólkirály 10 góllal (1948–1953-as Európa-kupa); 4 gólt szerzett egy BL-döntőn (1960), 84 gólt szerzett a magyar válogatottban. A XX. század legjobb góllövője. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954), olimpiai (1952), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953), Bajnokok Ligája- (BEK, 1960) és Világkupa-döntőben (1960) is. 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt, míg 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett. Ötszörös magyar bajnok a Kispest Honvéddal (Kispest AC/Budapesti Honvéd SE), hatszoros spanyol bajnok a Real Madriddal. Edzőként az Antarktisz kivételével minden földrészen dolgozott. Szövetségi kapitányként Szaud-Arábia és Magyarország válogatottjai élén tevékenykedett. Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntős és görög bajnok a Panathinaikosszal, görög bajnok az AEK Athénnal is, ausztrál bajnok és kupagyőztes a South Melbourne-nel – olvasható többek róla a Wikipédián.

 Dobos László

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó