Tusk a Fideszről egyeztetett a bölcsekkel
2020. január 20. 22:35

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ma délután tanácskozott a „bölcsekkel”, azaz a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta néppárti trióval. A bizottságot még tavaly márciusban állították fel, hogy a Fidesz néppárti tagságáról folytasson vizsgálatot. Tusk nemrég a Twitteren jelentette be, hogy a „bölcsek” által készített jelentést a pártcsalád politikai közgyűlésének következő ülésén prezentálja, miután a tagpártokkal is egyeztetett. A találkozóra február 3-4-én kerül sor.

Orbán Viktor még évindító sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy a döntés előtt maga is tárgyalóasztalhoz akar ülni Donald Tuskkal, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A miniszterelnök múlt héten Kurz-cal röviden már egyeztetett a kérdésben.

Orbán Viktor múlt pénteken pedig arról beszélt: a Fidesz „egy centiméterre” volt az Európai Néppártból való kilépéstől, miután a párt európai parlamenti (EP) frakciójának zöme támogatta a magyar jogállamiságot elmarasztaló EP-határozatot. – Egy kormányzó párt azért tartozik egy pártcsaládhoz Európában, hogy ha a hazájának szüksége van védelemre, segítségre, akkor legyenek szövetségesei – mondta a kormányfő.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó