Székelyföld: Év végéig benyújtja az autonómiatervezetet Kulcsár-Terza József
2019. december 10. 21:25

Tartja az ígéretét: év végéig beterjeszti a román parlamentbe a Székelyföld területi autonómiájáról szóló statútumot Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Kép: Bíró Blanka

Az RMDSZ színeiben mandátumot nyert politikus december 10-én – az emberi jogok világnapján – adott ki közleményt, amelyben megfogalmazta: „Felhívom a román törvényhozás és végrehajtó hatalom tagjainak figyelmét, hogy legalább ezen az egy napon tartsanak lelkiismeret-vizsgálatot az országban élő nemzeti kisebbségek számára biztosított jogok tekintetében”.

1948. december 10-én fogadta el az ENSZ közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, ez többek között a kisebbségi közösségekben élők nyelvhasználatára, anyanyelvű oktatáshoz való jogára is vonatkozik. Minden olyan intézkedés, amely a személyi autonómia kiteljesedését korlátozza, beleértve a tulajdon kérdését is, diszkriminációt jelent, és az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában megfogalmazott elvekkel ellentétes – összegez a képviselő.

Ennek kapcsán portálunk arról kérdezte a háromszéki politikust, hogy ígéretéhez híven még ebben az évben beterjeszti-e az autonómiastatútumot a román parlamentbe. Tartom az ígéretem, még ebben az évben, a decemberi szünet előtt benyújtom a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó tervezetet. Még van két hét – mondta Kulcsár-Terza József. Hozzátette, egyeztetésekre kerül sor, hogy a Székely Nemzeti Tanács vagy az RMDSZ és MPP által közösen kidolgozott tervezetet nyújtja be, és hogy egyedül teszi meg, vagy mások is csatlakoznak.

„Két évvel ezelőtt, 2017. december 22-én terjesztettem be az SZNT által kidolgozott autonómiastatútumot. Az év végéig újra benyújtom a tervezetet, mert fontosnak tartom, hogy kinyilvánítsuk a székelység önrendelkezés iránti igényét” – mondta a képviselő. Felidézte, nem voltak negatív következményei annak, hogy a parlament elé került a statútum, viszont lehetőséget kapott arra, hogy a bizottságokban, a parlament két házának plénuma előtt kifejtse álláspontját, érveljen az autonómiaigény mellett. A párbeszédet előrelépésnek tartja, mint ahogy azt is, hogy a románok, Európa és az egész világ tudomást szerezhet a „székelység jogos követeléséről”.

Bíró Blanka

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó