Kárpátalja: aggasztóak az ukrajnai magyaroktatást érintő újabb fejlemények
2019. november 22. 10:30

Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöksége azon kedvezőtlen fejlemények miatt, amelyek a közelmúltban az ukrajnai magyar tannyelvű oktatással kapcsolatban történtek.

A kárpátaljai magyar hírportálokon pénteken megjelent nyilatkozat szerint "a KMPSZ-t aggasztják az utóbbi hetek ukrajnai magyar oktatást érintő eseményei: az ukrajnai magyar tankönyvkiadás megszüntetésével kapcsolatban a médiában megjelent hírek, az anyanyelvi és idegen nyelvi órák drasztikus csökkentése az elemi iskolai osztályokban, a Kárpátalján működő Petőfi-programosok tevékenységének ellehetetlenítése az állami szervek részéről." "Fél év telt el azóta, hogy új államelnöke van Ukrajnának, és több mint száz nap telt el azóta, hogy új összetételű parlamentje és kormánya van országunknak, de a magyar nyelvű oktatás rehabilitációja szempontjából nem történtek pozitív változások" - állapította meg a KMPSZ elnöksége.

Az előző oktatási tárcával a választások előtt megkezdett együttműködés csekély érdemi eredménnyel járt, de az alapproblémák megoldására nem került sor. Mivel az újonnan felállt oktatási minisztérium egyelőre nem kezdeményezte az érdemi tárgyalások folytatását, ezért a KMPSZ elnöksége úgy döntött, nyílt levélben tájékozódik az oktatási miniszternél arról, hogy a tárcának mi a terve a magyar nyelvű tankönyvkiadás jövőjével kapcsolatban. A KMPSZ a Velencei Bizottság vonatkozó határozatának szellemében jegyzékbe foglalja a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás problémáit és a szervezet által javasolt megoldásokat, valamint kezdeményezi a minisztériumnál az egyeztető tárgyalásokat a problémák orvoslása érdekében.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó