Putyin és Marcon megvitatta a "normadiai négyek" csúcstalálkozójának előkészítését
2019. november 18. 22:58

A "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - készülő párizsi csúcstalálkozója és az ukrán hajók visszaszolgáltatása volt a fő témája volt Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök hétfő telefonbeszélgetésének.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzőleg, a nap folyamán kijelentette, hogy befejező szakaszához érkezett a december 9-re kitűzött csúcstalálkozójának előkészítése. Ez volt az első alkalom, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésén dolgozó négyes másik három részvevője után Moszkva is hivatalosan elfogadottként említette meg ezt a dátumot.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin és Macron egyetértett abban, hogy a Párizsban megtartandó találkozónak ténylegesen hozzá kell járulnia a minszki megállapodások mielőbbi és maradéktalan végrehajtásához. Az orosz elnöki hivatal ezzel kapcsolatban kiemelte: ezzel kapcsolatban említésre került, hogy Kijevnek végre kell hajtania a rendezéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásait, mindenekelőtt a Donyec-medence különleges státusának hatályba léptetése ügyében.

Putyin tájékoztatta Macront az ukrán hajók visszaszolgáltatásáról, aki a francia elnöki hivatal közleménye szerint azt hangoztatta, hogy az aktus a hozzájárul a bizalom megerősödéséhez és a párbeszédhez Oroszország és Ukrajna között.

A csúcstalálkozó időpontját egyébként Szergej Lavrov külügyminiszter is megerősítette. Szavai szerint a csúccsal kapcsolatban Moszkva nem állt elő "mesterséges követelésekkel", csak azt akarta elérni, hogy "a normandiai formátum részvevői tartsák tiszteletben saját döntéseiket".

Méltatta, hogy elődjével Petro Porosenkóval ellentétben Volodimir Zelenszkij elnök végrehajtotta a minszki megállapodásokba foglalt csapatszétválasztást a demarkációs vonal három szakaszán, és hogy az ukrán fél is hivatalosan elfogadta a Steinmeier-formula értelmezését.

Borisz Grizlov, Oroszország képviselője az ukrán válságról egyeztető kontaktcsoportban hétfőn arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy se egyoldalúan, se többoldalú formátumban ne törekedjen az ENSZ Biztonsági Tanácsa által határozatban is megerősített minszki megállapodások felülvizsgálatára.

A Franz-Walter Steinmeier volt német külügyminiszterről és hivatalban lévő elnökről elnevezett forgatókönyv értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról. Ennek ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján, állandó jelleggel pedig azt követően kell hatályba lépnie, hogy az EBESZ törvényesnek minősíti és kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

MTI
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó