Megszólal Berlinben az első arab rádió
2019. november 17. 16:35

Arab nyelvű rádióállomás indul hamarosan Berlinben, amelynek célja, hogy a mintegy húsz különböző arab országból érkező, több mint százezer fősre duzzadt közösség is megtalálja az igényeinek megfelelő médiatartalmat a német fővárosban. A MABB nevű médiatanács pénteken jelentette be a Radio Arabica jóváhagyását, amely – érvelésük szerint – növelni fogja a rádióprogramok kínálatának sokféleségét. A Deutsche Welle hírportálja azt írta, a Radio Arabica ismertetett programja szerint a berlini életet, kulturális, sport- és szórakozási lehetőségeket igyekszik majd lefedni, a zenei kínálatában pedig az arab népzene mellett a pop és a modern zene is megtalálható majd. Hansjürgen Rosenbauer, a MABB vezetője méltatta a rádió elindulását, illetve úgy nyilatkozott: a francia, az orosz, a török, a brit és az amerikai rádióműsorok mellett mostantól az arab közösség számára is elérhető lesz a kínálat.

A német fővárosban az 1960–70-es években kezdett el gyarapodni az arab közösség, amikor Nyugat-Németországba jelentős számú marokkói vendégmunkás érkezett a második világháború utáni Németország gazdasági újjáépítésének segítésére. A 80-as években, illetve a 90-es évek elején a libanoni háború miatt rengeteg libanoni és palesztin menekült Németországba, míg a 2000-es években az iraki háború növelte az arab populáció méretét. A migrációs válság kezdete óta gyakorlatilag folyamatosan duzzad a Szíriából és Irakból érkezők száma, újabban pedig Afganisztánból is egyre többen érkeznek. Egy 2017-es statisztika szerint körülbelül 133 ezren élnek a német fővárosban.

Az arab nyelvű rádióműsor egyébként egyáltalán nem számít kirívónak Európában: a BBC brit közszolgálati televízió volt az első, amely az 1930-as években rádió-, illetve televíziócsatornát kezdett el üzemeltetni arab nyelven, de később a France 24 és a Deutsche Welle is követte példáját. Jóllehet ezek célja nem az Európában élő közösség igényeinek kiszolgálása volt, az európai médiumok az arab régióval való kommunikációra tettek kísérletet.

A bevándorlás eredményeképp azonban az effajta műsorok is átértékelődtek, és az integráció egyik eszközeként tekintettek rá.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
MTI Hírfelhasználó