Egyelőre nem kapott zöld jelzést Várhelyi Olivér
2019. november 14. 16:36

Írásbeli kérdésekre kell válaszolnia Várhelyi Olivérnek, miután az Európai Parlament frakciói egyelőre nem adtak zöld jelzést a magyar biztosjelöltnek. Brüsszeli forrásaink szerint a Zöldek és a parlamenti szélsőbal nem volt elégedett a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió esélyesével, míg a Macron-féle liberálisok és a szociáldemokraták kisebb tanácstalanság után döntöttek a plusz kérdésektől. Az Európai Néppárt, illetve az EP jobboldali frakciói támogatták Várhelyit.

A biztosjelölési folyamat szabályai szerint a parlamenti frakciók koordinátorai írásbeli kérdéseket intézhetnek az aspiránshoz, amennyiben az nem győzi meg az őt meghallgató szakbizottságot. Ha az erre adott válaszok sem kielégítők, újabb meghallgatást kezdeményezhet az EP. Várhelyinek jövő hétfőig kell válaszolnia a parlament kérdéseire.

Várhelyi Olivér esetében minden bizonnyal sokat számít majd az is, hogy a szintén ma vizsgázó francia és román jelöltet hogyan értékelik a frakciók. A francia Thierry Breton és a román Adina Vălean meghallgatásai nemrég értek véget.
 
Judi Tamara (Brüsszel)
magyarnemzet.hu
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó