Debreceni ökumenikus napok: napirenden az eucharisztia
2019. november 14. 12:27

"Mert egy a kenyér..." - Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel rendeztek konferenciát a debreceni ökumenikus napok keretében csütörtökön a helyi református Kollégiumban.

Fekete Károly tiszántúli református püspök megnyitójában elmondta: a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) Both Antal alapítványa második alkalommal rendez olyan konferenciát, amelyen az eucharisztiát, az úrvacsorát ökumenikus perspektívában vizsgálják református, evangélikus, római katolikus és görögkatolikus előadók segítségével.

A püspök emlékeztetett arra, hogy 2020-ban Magyarországon lesz az 52. eucharisztikus kongresszus, a római katolikus egyház fontos nagyrendezvénye, amelyre figyelemmel minden keresztyén felekezet együtt gondolkodik az úrvacsora-eucharisztia jelentőségéről számos konferencia keretében.

Ebbe a sorozatba kapcsolódik a Károli Gáspár Református Egyetem és a DRHE Both Antal alapítványának debreceni tanácskozása, amelyen a hazaiak mellett svájci előadók is részt vesznek.

Fekete Károly püspök a téma fontosságát ecsetelve kiemelte: a protestáns egyházakban és a katolikus jellegű felekezetekben is különös jelentősége van az úrvacsorának, amely Jézus Krisztus kereszthalálára mutat vissza, és annak a jelentőségébe vonja be a hívő embereket.

A debreceni konferencián első alkalommal adják át a Both Antal alapítvány Pro Unitate is Christo-díját Kránicz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittudományi kara dékánjának, aki - Fekete Károly református püspök szerint - "az egyik legjelentősebb ökumenikus személyiség Magyarországon, aki tanítja és gyakorolja is az ökumenét".

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
MTI Hírfelhasználó