Csehország amerikai helikoptereket vásárol
2019. november 12. 20:36

Csehország 12 amerikai helikoptert vásárol, a tranzakció ára 12,6 milliárd korona (163,8 milliárd forint). A cseh védelmi tárca erről a döntéséről kedden tájékoztatta a kormányt - jelentette be a keddi kormányülés után Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter.

Képtalálat a következőre: „lubomir metnar”

Lubomír Metnar - 112.international

A tárca az üzletet az idei év végéig szeretné lezárni. Az amerikai helikoptereket 2023-ban kellene megkapnia a cseh hadseregnek. A miniszter közlése szerint az előkészített szerződéstervezet lehetővé teszi, hogy a cseh hadiipar több mint harminc százalékban kapcsolódjon be a megrendelés teljesítésébe.

Képtalálat a következőre: „UH-1Y Venom”

 UH-1Y Venom - youtube

A tizenkét helikopter közül nyolc UH-1Y Venom típusú gép, míg négy AH-1Z Viper típusú. Metnar azt mondta, hogy a kormány megrendelésére Csehország, kedvezményesen, olyan áron kapja meg a gépeket, mint az amerikai hadsereg.

Képtalálat a következőre: „AH-1Z Viper”
    
AH-1Z Viper - wikipedia

"A cseh hadseregnek szüksége van az új helikopterekre, a jelenlegi Mi-24-es orosz gépek már életképességük határán vannak. Továbbá le kell számolnunk az orosz hadiipartól való függőséggel is" - nyilatkozta Lubomír Metnar újságíróknak.

Képtalálat a következőre: „Mi-24”

Mi-24 - elfnet.hu   

"Az Egyesült Államok kormányával az év végéig szeretnénk megkötni a kormányközi szerződést" - jegyezte meg a cseh védelmi miniszter.
 

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó