Délvidék: Összefogással az óbecsei Városi Múzeumért
2019. október 18. 09:14

Óbecsére látogatott Dejan Masliković, a kulturális örökség és a kortárs művészet digitalizálásával megbízott segédminiszter, aki aggasztónak ítélte az óbecsei Városi Múzeum épületét, valamint az intézményben dolgozók munkafeltételeit.

Összefogással az óbecsei Városi Múzeumért - A cikkhez tartozó kép

Kép: Szilágyi Judit

Az 1953-ban alapított óbecsei Városi Múzeumnak a 19. század nyolcvanas éveiben épült épülete nagyjavításra szorul. Nem csak szépséghibáról van szó, a gond ennél komolyabb. A tetőszerkezet igen rossz állapotban van, beázott, a mennyezetről leomlott a vakolat. A kiállítótermet kénytelenek voltak lezárni. A múzeumhoz tartozó épületek, amelyek a műemlékek megőrzését lennének hivatottak szolgálni, hasznavehetetlenné váltak, a falakat, amelyek valamikor nem téglából épültek, kikezdte az idő vasfoga.

Nem csak az épület állapota jelent gondot, hanem a benne lévő értékek biztonságos tárolása is. A miniszterhelyettesnek nem volt észrevétele az intézmény dolgozóinak munkájára, de hangsúlyozta a mostoha munkakörülmények változtatásának szükségességét. Felhívta a figyelmet, hogy az intézménynek jelentkeznie kell az év végén esedékes Városok a fókuszban pályázatra. A projektdokumentáció kidolgozása az önkormányzat és az intézmény feladata. Előbb depót kellene építeni és rendbe hozni az irodahelyiségeket az udvari részben, majd utána részletekben felújítani az egész épületet.

A rossz körülmények ellenére, a múzeumban folyik az élet. Kiállítást szerveznek a kisebb teremben, digitalizációt végeznek, dolgoznak azokon a tárgyakon, amelyek az intézménybe érkeznek.

A teljes megoldás azonban csak összefogással oldható meg ami komoly anyagi befektetést jelent és meghaladja a községi kereteket.

Szilágyi Edit 

vajma.info
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó