Délvidék: Összefogással az óbecsei Városi Múzeumért
2019. október 18. 09:14

Óbecsére látogatott Dejan Masliković, a kulturális örökség és a kortárs művészet digitalizálásával megbízott segédminiszter, aki aggasztónak ítélte az óbecsei Városi Múzeum épületét, valamint az intézményben dolgozók munkafeltételeit.

Összefogással az óbecsei Városi Múzeumért - A cikkhez tartozó kép

Kép: Szilágyi Judit

Az 1953-ban alapított óbecsei Városi Múzeumnak a 19. század nyolcvanas éveiben épült épülete nagyjavításra szorul. Nem csak szépséghibáról van szó, a gond ennél komolyabb. A tetőszerkezet igen rossz állapotban van, beázott, a mennyezetről leomlott a vakolat. A kiállítótermet kénytelenek voltak lezárni. A múzeumhoz tartozó épületek, amelyek a műemlékek megőrzését lennének hivatottak szolgálni, hasznavehetetlenné váltak, a falakat, amelyek valamikor nem téglából épültek, kikezdte az idő vasfoga.

Nem csak az épület állapota jelent gondot, hanem a benne lévő értékek biztonságos tárolása is. A miniszterhelyettesnek nem volt észrevétele az intézmény dolgozóinak munkájára, de hangsúlyozta a mostoha munkakörülmények változtatásának szükségességét. Felhívta a figyelmet, hogy az intézménynek jelentkeznie kell az év végén esedékes Városok a fókuszban pályázatra. A projektdokumentáció kidolgozása az önkormányzat és az intézmény feladata. Előbb depót kellene építeni és rendbe hozni az irodahelyiségeket az udvari részben, majd utána részletekben felújítani az egész épületet.

A rossz körülmények ellenére, a múzeumban folyik az élet. Kiállítást szerveznek a kisebb teremben, digitalizációt végeznek, dolgoznak azokon a tárgyakon, amelyek az intézménybe érkeznek.

A teljes megoldás azonban csak összefogással oldható meg ami komoly anyagi befektetést jelent és meghaladja a községi kereteket.

Szilágyi Edit 

vajma.info
Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Orbán: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot
  A magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.
 • Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává
  Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián pénteken a Parlamentben.
 • Tarlós István a kereszténydemokratáknál
  Kilenc éven át sikerrel vezette a magyarok fővárosát Tarlós István. A várospolitikus a közélet kereszténydemokrata elvekkel rokonszenvező résztvevőihez látogatott.
MTI Hírfelhasználó