Migrációs nemzetközi válságkezelő gyakorlat - eredményesen zárult
2019. október 18. 08:01

Cooperative Security 2019: közös védelem - eredményesen zárult a Cooperative Security 2019 elnevezésű nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlat a Veszprém melletti újmajori gyakorlótéren, október 17-én, csütörtökön. A háromnapos rendezvény során egy esetleges, tömeges migrációs veszélyhelyzet elhárítását és kezelését gyakorolták a résztvevő országok katonái.

20191017_Cooperative Security 2019 (5)

A gyakorlat alaphelyzete szerint 2019 nyarától nagyszámú illegális bevándorló érkezett Magyarország déli határainak körzetébe. Ennek kapcsán kért és kapott segítséget hazánk a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országaitól.

20191017_Cooperative Security 2019 (8)

A gyakorlat október 17-én megrendezett sajtónapját – a résztvevő országok védelmi miniszterei, államtitkárai mellett – megtekintette Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

20191017_Cooperative Security 2019 (20)

Közép-európai összefogással megállítható az illegális migráció, továbbá a béke és a biztonság is megőrizhető – jelentette ki a honvédelmi miniszter, hangsúlyozva: a gyorsan változó biztonsági környezetben a közép-európai országok bebizonyították, hogy hasonlóan gondolkodnak és képesek megőrizni az elődök által teremtett kultúrát és értékeket.

Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a rendezvény előkészítésében és végrehajtásában résztvevőknek. Mint emlékeztetett: Magyarország négy és fél esztendővel ezelőtt kezdte meg zöldhatárainak lezárását. „Néhány hónap alatt 175 kilométeren építettük ki azt a fizikai határzárat, amellyel meg tudtuk állítani az illegális migránsok nagy számban Magyarországra érkezését” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: mindez a visegrádi országok, valamint Ausztria együttműködésének köszönhető.

A miniszter kiemelte: „a magyar kormány állásfoglalása ma is az, hogy a gondokat, a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeztek. Azért küldjük a katonáinkat békefenntartó missziókba, hogy ennek eleget tegyünk.”

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelem Igazgatási Főosztályának vezetője, egyben a Cooperative Security 2019 szervezője elmondta: a gyakorlat mindenféleképpen sikeresnek tekinthető. „Nehéz és bonyolult napokon vagyunk túl, hiszen a gyakorlatot három nappal ezelőtt kezdtük egy törzsvezetési résszel, ahol különböző helyzeteket gyakoroltunk tantermi környezetben, számítógépek segítségével” – részletezte az ezredes, hozzátéve: a mai nap pedig a gyakorlati végrehajtásról szólt.

Trautmann Balázs

Kép: Dévényi Veronika 

 

honvedelem.hu
Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Nemzeti stadiont kap a magyar labdarúgó válogatott
  Már csak két nap van hátra az újjászületett Puskás Ferenc Stadion megnyitásáig. Pénteken a Magyarország-Uruguay meccsel avatják fel az új, többfunkciós Puskás Arénát. Csaknem 68 ezer ember szurkol majd a nyitómérkőzésen, ahol egyúttal a 2018-ban visszavonult Gera Zoltánt is elbúcsúztatják, a Real Madrid pedig sztárvendégeket küld az ünnepélyes megnyitóra.
 • Karácsony mérlege: öt ígéretből nulla
  Karácsony Gergely egy hónapja, a választás előtti napon öt olyan vállalást tett, amelyet ígérete szerint hivatalba lépése első napján teljesíteni fog. A Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén az öt intézkedésből egyet sem sikerült maradéktalanul végrehajtani, megvalósítani.
 • Gajda Péternek buknia kell
  Gajda Péter újraválasztott kispesti szocialista polgármesternek buknia kell, mert ennek az embernek a pozícióban tartása súlyosan veszélyezteti a közmorált és a közvagyont.
MTI Hírfelhasználó