Migrációs nemzetközi válságkezelő gyakorlat - eredményesen zárult
2019. október 18. 08:01

Cooperative Security 2019: közös védelem - eredményesen zárult a Cooperative Security 2019 elnevezésű nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlat a Veszprém melletti újmajori gyakorlótéren, október 17-én, csütörtökön. A háromnapos rendezvény során egy esetleges, tömeges migrációs veszélyhelyzet elhárítását és kezelését gyakorolták a résztvevő országok katonái.

20191017_Cooperative Security 2019 (5)

A gyakorlat alaphelyzete szerint 2019 nyarától nagyszámú illegális bevándorló érkezett Magyarország déli határainak körzetébe. Ennek kapcsán kért és kapott segítséget hazánk a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országaitól.

20191017_Cooperative Security 2019 (8)

A gyakorlat október 17-én megrendezett sajtónapját – a résztvevő országok védelmi miniszterei, államtitkárai mellett – megtekintette Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

20191017_Cooperative Security 2019 (20)

Közép-európai összefogással megállítható az illegális migráció, továbbá a béke és a biztonság is megőrizhető – jelentette ki a honvédelmi miniszter, hangsúlyozva: a gyorsan változó biztonsági környezetben a közép-európai országok bebizonyították, hogy hasonlóan gondolkodnak és képesek megőrizni az elődök által teremtett kultúrát és értékeket.

Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a rendezvény előkészítésében és végrehajtásában résztvevőknek. Mint emlékeztetett: Magyarország négy és fél esztendővel ezelőtt kezdte meg zöldhatárainak lezárását. „Néhány hónap alatt 175 kilométeren építettük ki azt a fizikai határzárat, amellyel meg tudtuk állítani az illegális migránsok nagy számban Magyarországra érkezését” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: mindez a visegrádi országok, valamint Ausztria együttműködésének köszönhető.

A miniszter kiemelte: „a magyar kormány állásfoglalása ma is az, hogy a gondokat, a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeztek. Azért küldjük a katonáinkat békefenntartó missziókba, hogy ennek eleget tegyünk.”

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelem Igazgatási Főosztályának vezetője, egyben a Cooperative Security 2019 szervezője elmondta: a gyakorlat mindenféleképpen sikeresnek tekinthető. „Nehéz és bonyolult napokon vagyunk túl, hiszen a gyakorlatot három nappal ezelőtt kezdtük egy törzsvezetési résszel, ahol különböző helyzeteket gyakoroltunk tantermi környezetben, számítógépek segítségével” – részletezte az ezredes, hozzátéve: a mai nap pedig a gyakorlati végrehajtásról szólt.

Trautmann Balázs

Kép: Dévényi Veronika 

 

honvedelem.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó