Egy apró mozzanat elég ahhoz, hogy a szír menekültek meginduljanak
2019. október 17. 18:12

A Törökországban lévő csaknem 4 millió szír menekült párhuzamos társadalmat alakított ki, ezért is fontos a török kormánynak a menekültek visszatérése szülőföldjükre – jelentette ki Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A szakember ugyanakkor kifejtette: a szír rezsim azért támogatja a török katonai műveletet, mert szüksége van az országnak a külföldre menekült értelmiségre.

Az Európai Unió határaként Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Törökországban lévő szír menekültek a szülőföldjükre térjenek vissza, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a balatonalmádi kihelyezett frakcióülésen.

Az a magyar nemzeti érdek, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák, hogy Európába nyitják meg a kapukat, hanem azt a döntést hozzák, hogy ezeket az embereket vigyék vissza Szíriába. Ezért én az Európai Uniónak is azt javaslom, hogy persze, lehet bírálni a törököket, de végső soron nekünk inkább pénzt kellene adni Törökország számára, hogy megépíthesse Szíria területén azokat a városokat, ahová visszaviheti a Törökországba átmenekült szíreket, ellenkező esetben ezek az emberek Európában fognak kikötni. Magyarország helyzete más, mint az Unió összes többi állama, ők nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával, ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket, de mi határország vagyunk, az, ami most történik Szíriában az pillanatok alatt következményekkel járhat Magyarországra nézve – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában.

Mennyire valós az a veszély, amivel riogatnak, hogy amennyiben Európa elítéli Törökországnak ezt az agresszív fellépését akkor Erdogan elnök ráengedheti Európára ezt a bizonyos 2-3 millió menekültet? – kérdezte Velkovics Vilmos.

Erdogan elnöknek ez a 3,6 millió szíriai menekült nagyon sok pénzébe kerül és ezek a szíriaiak ott, ahol megtelepedtek kialakítottak saját, párhuzamos társadalmakat. Saját kávézóik vannak, saját üzleteik, teaházaik. A török-arab viszony egy terhelt viszony az első világháború óta, nem annyira baráti, de mivel mindkettő általában szunnita, ezért testvérnek tekintik egymást. A török elnöktől nem lenne váratlan, ha egy kicsit lazítana a szigoron, mondjuk a tengeri ellenőrzésen és akkor elindulna, nem 3,6 millió ember, de jelzés értékűen így is jönnek át. Az, hogy elengedne-e ennyi embert vagy annyit amennyi jönni akarna, azt nem tudom megmondani, de egy apró mozzanat elég arra, hogy ezek az emberek meginduljanak -válaszolt Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

HírTV
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
 • Fiatal tunéziai bűnözők indultak meg Európába
  Újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba.
 • Több a gyógyult, mint az ismert fertőzött
  A gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A koronavírus-járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499.
MTI Hírfelhasználó