Hivatalos: Késve kezdi meg munkáját az új Európai Bizottság
2019. október 16. 18:31

Jean-Claude Juncker, derzeitiger Präsident der Europäischen Kommission, und seine designierte Nachfolgerin Ursula von der Leyen

Foto: Riccardo Pareggiani / dpa

Hivatalossá vált, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság november elsején nem kezdi meg a munkáját. Az Európai Parlament elnökök értekezlete formációja nemrég döntött a jövő heti plenáris napirendi pontjairól, amelyek között nem szerepel a szavazás a biztosi testületről. Az EP eredetileg október 23-án szavazott volna az új összetételű bizottság egészéről, miután valamennyi biztost sikeresen vizsgáztatták a parlamenti szakbizottságok.

Utóbbi egyelőre nem történt meg, ugyanis Magyarország, Románia és Franciaország jelöltjét is elutasították az EP-képviselők. Von der Leyen mindhárom országtól új – egy férfi, illetve egy női – aspiránsokat vár. Magyarország esetében Várhelyi Olivér EU-hoz akkreditált magyar nagykövet, illetve Győri Enikő európai parlamenti képviselők lehetnek a befutók. A román kormányválság nyomán Bukarest jelöltjeire még várnunk kell. Folyosói pletykák szerint Emmanuel Macron francia elnök pedig addig nem hajlandó új nevekkel előállni, amíg nem lát biztos európai parlamenti többséget a jelöltje mögött.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Kihalhat a magyar nyelv?
  Lesz-e magyar nyelv a 30. században? És ha igen, milyen? Megértenénk vagy a szókincsváltozás miatt ez eleve elképzelhetetlen? Eőry Vilma, Pomozi Péter és H. Tóth Tibor nyelvészekkel, a Magyarságkutató Intézet munkatársaival a várható változásokról és nyelvünk helyzetéről beszélgettünk a magyar nyelv napja alkalmából.
 • Nemzeti stadiont kap a magyar labdarúgó válogatott
  Már csak két nap van hátra az újjászületett Puskás Ferenc Stadion megnyitásáig. Pénteken a Magyarország-Uruguay meccsel avatják fel az új, többfunkciós Puskás Arénát. Csaknem 68 ezer ember szurkol majd a nyitómérkőzésen, ahol egyúttal a 2018-ban visszavonult Gera Zoltánt is elbúcsúztatják, a Real Madrid pedig sztárvendégeket küld az ünnepélyes megnyitóra.
 • Karácsony mérlege: öt ígéretből nulla
  Karácsony Gergely egy hónapja, a választás előtti napon öt olyan vállalást tett, amelyet ígérete szerint hivatalba lépése első napján teljesíteni fog. A Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén az öt intézkedésből egyet sem sikerült maradéktalanul végrehajtani, megvalósítani.
MTI Hírfelhasználó