Hivatalos: Késve kezdi meg munkáját az új Európai Bizottság
2019. október 16. 18:31

Jean-Claude Juncker, derzeitiger Präsident der Europäischen Kommission, und seine designierte Nachfolgerin Ursula von der Leyen

Foto: Riccardo Pareggiani / dpa

Hivatalossá vált, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság november elsején nem kezdi meg a munkáját. Az Európai Parlament elnökök értekezlete formációja nemrég döntött a jövő heti plenáris napirendi pontjairól, amelyek között nem szerepel a szavazás a biztosi testületről. Az EP eredetileg október 23-án szavazott volna az új összetételű bizottság egészéről, miután valamennyi biztost sikeresen vizsgáztatták a parlamenti szakbizottságok.

Utóbbi egyelőre nem történt meg, ugyanis Magyarország, Románia és Franciaország jelöltjét is elutasították az EP-képviselők. Von der Leyen mindhárom országtól új – egy férfi, illetve egy női – aspiránsokat vár. Magyarország esetében Várhelyi Olivér EU-hoz akkreditált magyar nagykövet, illetve Győri Enikő európai parlamenti képviselők lehetnek a befutók. A román kormányválság nyomán Bukarest jelöltjeire még várnunk kell. Folyosói pletykák szerint Emmanuel Macron francia elnök pedig addig nem hajlandó új nevekkel előállni, amíg nem lát biztos európai parlamenti többséget a jelöltje mögött.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó