Koszovó visszavonta Interpol-csatlakozási kérelmét
2019. október 15. 18:30

Koszovó visszavonta csatlakozási kérelmét az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez kedden - közölte a szerb és a koszovói sajtó.

Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök azt kérte az Interpoltól, hogy halasszák el csatlakozásról történő döntést a jövő évig, jelenleg ugyanis nincs kormánya a nyugat-balkáni kormánynak. A várakozások szerint december végénél előbb nem is állhat fel az új kormány, a koalíciós tárgyalások még folynak.

Az Interpol Santiago de Chilében tartja idei közgyűlését, amelynek napirendjén szerepelt volna Koszovó felvételének a kérdése is.

A szerb belügyminiszter Belgrád diplomáciai győzelmének nevezte, hogy Koszovó visszavonta a jelentkezését. Nebojsa Stefanovic úgy nyilatkozott: Pristina tudomást szerzett arról, hogy az Interpol közgyűlésének legtöbb tagja nem támogatná a jelentkezést, ezért a kérelmet közvetlenül az ülés előtt visszavonták.

Koszovó felvételét a tavalyi közgyűlésen elutasították Belgrád sikeres lobbizásának következtében. Válaszlépésként Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura, és ezt a lépést azóta sem vonta vissza. A büntetővám bevezetése miatt megrekedt a megbékélést szolgáló párbeszéd Szerbia és Koszovó között. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
 • Fiatal tunéziai bűnözők indultak meg Európába
  Újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba.
MTI Hírfelhasználó