Koszovó visszavonta Interpol-csatlakozási kérelmét
2019. október 15. 18:30

Koszovó visszavonta csatlakozási kérelmét az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez kedden - közölte a szerb és a koszovói sajtó.

Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök azt kérte az Interpoltól, hogy halasszák el csatlakozásról történő döntést a jövő évig, jelenleg ugyanis nincs kormánya a nyugat-balkáni kormánynak. A várakozások szerint december végénél előbb nem is állhat fel az új kormány, a koalíciós tárgyalások még folynak.

Az Interpol Santiago de Chilében tartja idei közgyűlését, amelynek napirendjén szerepelt volna Koszovó felvételének a kérdése is.

A szerb belügyminiszter Belgrád diplomáciai győzelmének nevezte, hogy Koszovó visszavonta a jelentkezését. Nebojsa Stefanovic úgy nyilatkozott: Pristina tudomást szerzett arról, hogy az Interpol közgyűlésének legtöbb tagja nem támogatná a jelentkezést, ezért a kérelmet közvetlenül az ülés előtt visszavonták.

Koszovó felvételét a tavalyi közgyűlésen elutasították Belgrád sikeres lobbizásának következtében. Válaszlépésként Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura, és ezt a lépést azóta sem vonta vissza. A büntetővám bevezetése miatt megrekedt a megbékélést szolgáló párbeszéd Szerbia és Koszovó között. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

MTI
Címkék:
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • A populista, akit Brüsszel szeret
  Brüsszel irtózik a populizmustól. A demokratákat sorra címkézi a populista jelzővel. De az infantilis populizmust, amelyet Brüsszel bábjai gyakorolnak, kedveli.
 • Orbán Viktor az Európai Tanács új elnökével tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az Európai Tanács (EiT) megválasztott elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
 • Kocsis: Gyáva a kispesti MSZP
  Az milyen, hogy a kampány után végre felismertétek a kokainos videón a Lopós Lacknert, majd kizártátok a pártból, elhatárolódtatok tőle, de azért most megválasztottátok a lakásügyi bizottság vezetőjének - írja Facebook posztjában Kocsis Máté.
 • Kiállás a budapesti atlétikai vb mellett
  A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége közleményben állt ki a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti rendezése mellett.
MTI Hírfelhasználó