Sturgeon: A függetlenség a skótok ügye marad
2019. szeptember 21. 16:54

Skócia első minisztere finoman érzékeltette: a királynőnek nem kellene hagynia magát bevonni a Skócia függetlenségéről szóló jövőbeni népszavazás ügyébe. Nicola Sturgeon azután mondta ezt, hogy kiderült, David Cameron volt brit miniszterelnök a 2014. szeptemberi referendum előtt beavatkozásra kérte II. Erzsébetet.

David Cameron volt brit miniszterelnök a BBC-nek adott csütörtöki interjújában elismerte: megkérdezte az uralkodóházat, nem volna-e lehetséges, hogy a királynő „felvonja szemöldökét” Skócia függetlenségével kapcsolatban, ­miután egy felmérés az elszakadáspártiak 52 százalékos fölényét mutatta ki néhány nappal a 2014. szeptemberi népszavazás előtt. Az uralkodó elvileg nem lehet részrehajló, ám a referendum előtti vasárnapon II. Erzsébet egy a balmorali birtoka közelében tartott istentisztelet után azt mondta az őt köszöntőknek, hogy „remélem, az emberek óvatosak lesznek, amikor a jövőjükre gondolnak”.

Miután Cameron közbenjárása kitudódott, Patrick Harvie, a függetlenségpárti Skót Zöld Párt társelnöke azt a kérdést intézte csütörtökön Nicola Sturgeon skót kormányfőhöz: vajon úgy gondolja-e, hogy mindezek után még meg lehet bízni a brit kormányban, s nem kéri-e megint beavatkozásra a királynőt, ha majd megtartják Skóciában a második népszavazást a függetlenségről. Sturgeon azt válaszolta, Skócia jövője mindig a skótok ügye marad, s hogy nő a függetlenség és egy második referendum iránti támogatás.

Cameron a BBC-nek elmondta, hogy a kilépéspártiak 52 százalékos arányának a híre pofonként érte, s ez növekvő pánikhoz vezetett. (A népszavazás végül a nem szavazatok 56 százalékos többségét hozta – a szerk.) Visszaemlékezett Sir Jeremy Heywood kabinettitkárral folytatott beszélgetésére, aki ezután Sir Christopher Geidthez, az uralkodó magántitkárához fordult. A volt miniszterelnök leszögezte, nem kért semmi olyasmit, ami helytelen vagy alkotmányellenes lett volna. Az uralkodóház egyidejűleg tudatta a BBC-vel, hogy Cameron „árulkodása” bosszúságot okozott a Buckingham-palotában. „Senkinek nem szolgálja az érdekét, hogy nyilvánosságra került a miniszterelnök és a királynő közti beszélgetés, nehézzé teszi a további érintkezést” – adták értésre.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
 • Gombacci: Ki fog Magyarországtól bocsánatot kérni?
  Az elmúlt 10 évben számos méltatlan és megalapozatlan támadássorozat érte hazánkat a nemzetközi liberális kurzus részéről, de egyszer sem néztek magukba és kértek elnézést.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
MTI Hírfelhasználó