Diplomáciai botrány kíséri Joshua Wong útját
2019. szeptember 12. 10:40

Ein Handschlag mit Folgen: Heiko Maas (r.) und Joshua Wong beim BILD100-Fest am Montag

Heiko Maas és Joshua Wong Foto: Getty Images

Berlinben bukkant fel a héten Jo­shua Wong, a hongkongi tüntetések egyik vezetője. A Pekinggel szemben ellenséges, kemény fellépést szorgalmazó aktivista Heiko Maas külügyminiszterrel is találkozott, amire a kínai külügyminiszté­rium idegesen reagált.

Hiába próbálja tartani magát a német kormány, újra és újra beszippantja a hongkongi események örvénylése. Még a múlt héten látogatott el Pekingbe Angela Merkel kancellár, ahol az ilyenkor megszokott, eurómilliárdos üzletek mellett ezúttal a függetlenségéért küzdő, autonóm város ügyével is foglalkoznia kellett. A német sajtó és a hongkongi tüntetők nyomása ellenére is csak egy mérsékelt megjegyzést engedett meg magának a kancellár, de ezzel az ügy nem került le a berlini politika napirendjéről.

Napokkal a pekingi vizit után Berlinben felbukkant a tüntetők egyik vezéralakja, Joshua Wong. A 2014-es tüntetésekből kinőtt, Peking-ellenes Demosisto párt alapítója a Bild napilap meghívására érkezett a német fővárosba, ahol az ország szerepét hangsúlyozta a demokráciák védelmében. – Egy új hidegháborút vívunk, amiben Hongkong az új Berlin – mondta a német kormány épülete, a Reichstag mellett Wong. A 22 éves fiatal találkozót kezdeményezett Merkel kancellárral is, erre azonban nem került sor. A Bild rendezvényén viszont találkozhatott Heiko Maas német külügyminiszterrel, s bár semmi konkrétumot nem tudni a találkozóról, az esetre Peking idegesen reagált. – Kína végtelenül elégedetlen, és határozottan rossz néven veszi, hogy Németország engedélyezte Wong beutazását, továbbá hogy találkozhatott a német külügyek irányítójával – mondta sajtótájékoztatóján a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A találkozóra a politikai, a gazdasági és a sportélet döntéshozóit is meghívták Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

Hozzátette, hogy az ügyben hivatalosan tiltakoztak Berlinnél, a pekingi német nagykövetet is berendelték. A diplomáciai csörte borítékolható volt, Wong ugyanis régóta a pekingi kormány ellenségének számít. Nem sokkal korábban lapunknak adott interjút, akkor például elismerte, hogy erőszakos eszközökre is szükség lehet céljaik elérésére. De beszélt arról is, hogy a nyugati országoknak érdeke és kötelessége beavatkozni a Hongkongban zajló eseményekbe.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
 • Orbán Viktor teljes beszéde
  A 100 évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta 10 évvel ezelőtti csődből való kilábalására is emlékezett Orbán Viktor 22. évértékelő beszédében.
MTI Hírfelhasználó