A jemeni húszik ismét rakétákkal lőtték Szaúd-Arábiát
2019. augusztus 25. 23:36

A jemeni húszi síita lázadók vasárnap ballisztikus rakétákkal támadást hajtottak végre a szaúd-arábiai Dzsizán városa ellen, a Rijád vezette katonai koalíció az SPA szaúdi hírügynökség szerint hat lövedéket megsemmisített a levegőben.

Korábban az Irán támogatását élvező jemeni lázadók szóvivője arról számolt be, hogy a húszik tíz Badr-1 típusú ballisztikus rakétát lőttek ki a dzsizáni repülőtér ellen. Az illetékes emellett azt állította, hogy a támadásban több tucat ember vesztette életét, illetve sebesült meg. Mint mondta, a jemeni polgárháború kezdete óta nem hajtottak végre ilyen nagy szabású műveletet, amelyben ennyi közepes nagyságú ballisztikus fegyvert vetettek volna be.

„A húszi milíciák drónokkal és ballisztikus rakétákkal elkövetett támadásai a civilek ellen … agressziónak, terrorizmusnak és háborús bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi humanitárius jog értelmében” – jelentette ki Turki al-Malki ezredes, a szaúdi vezetésű koalíció szóvivője.

Az elmúlt hónapokban az abhai és a dzsizáni reptér és más szaúdi létesítmények is többször váltak a húszik célpontjává.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A háborúban – a sajtóban közölt összesítések szerint – emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.

MTI
Címkék:
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
  • Politikai alkudozás a jelöltekről
    Legalább öt, a politikai spektrum más-más oldaláról érkező biztosjelölt kapja meg idén a „kifogásolható” jelzőt. Az európai parlamenti frakciók vagy megállapodnak egymás jelöltjeinek a „megkímélésében”, vagy a meghallgatásokon nekiesnek a vitatott megítélésű politikusoknak. A múltban inkább az előbbi forgatókönyv érvényesült.
MTI Hírfelhasználó