A jemeni húszik ismét rakétákkal lőtték Szaúd-Arábiát
2019. augusztus 25. 23:36

A jemeni húszi síita lázadók vasárnap ballisztikus rakétákkal támadást hajtottak végre a szaúd-arábiai Dzsizán városa ellen, a Rijád vezette katonai koalíció az SPA szaúdi hírügynökség szerint hat lövedéket megsemmisített a levegőben.

Korábban az Irán támogatását élvező jemeni lázadók szóvivője arról számolt be, hogy a húszik tíz Badr-1 típusú ballisztikus rakétát lőttek ki a dzsizáni repülőtér ellen. Az illetékes emellett azt állította, hogy a támadásban több tucat ember vesztette életét, illetve sebesült meg. Mint mondta, a jemeni polgárháború kezdete óta nem hajtottak végre ilyen nagy szabású műveletet, amelyben ennyi közepes nagyságú ballisztikus fegyvert vetettek volna be.

„A húszi milíciák drónokkal és ballisztikus rakétákkal elkövetett támadásai a civilek ellen … agressziónak, terrorizmusnak és háborús bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi humanitárius jog értelmében” – jelentette ki Turki al-Malki ezredes, a szaúdi vezetésű koalíció szóvivője.

Az elmúlt hónapokban az abhai és a dzsizáni reptér és más szaúdi létesítmények is többször váltak a húszik célpontjává.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A háborúban – a sajtóban közölt összesítések szerint – emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
 • Orbán Viktor teljes beszéde
  A 100 évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta 10 évvel ezelőtti csődből való kilábalására is emlékezett Orbán Viktor 22. évértékelő beszédében.
MTI Hírfelhasználó