50 éve mutatták be A Pál utcai fiúkat
2019. augusztus 24. 10:37

Kultikus film készült 1969-ben A Pál utcai fiúk című regényből. Az ifjúsági regényt 1907-ben írta Molnár Ferenc, az első film viszont nem is a Fábri Zoltán féle alkotás volt.

Gyerekkorunk meghatározó olvasmánya, ami már filmként, sőt színdarabként – nagy sikerrel fut a Vígszínházban – is legendás. Pedig nem is 50 éve készült belőle először film, mégis az számít A filmnek. A regényét először 1917-ben filmesítették meg, de 1924-ben is készült belőle adaptáció, ezután jött az 1934-es hollywoodi verzió No Greater Glory címmel, 2003-ban pedig egy olasz változat is készült. Nekünk mégis a Fábri Zoltán féle film a mérföldkő, amit 1969-ben még Oscar-jelölést is kapott, a legjobb külföldi film kategóriában.

A Pál utcai fiúk szoborcsoport a VIII. kerületi Práter utcai általános iskola előtt, pedig a filmet nem is itt forgattál Fotó: MTVA/Róka László

A Pál utcai fiúk szoborcsoport a VIII. kerületi Práter utcai általános iskola előtt, pedig a filmet nem is itt forgattál Fotó: MTVA/Róka László

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchív szedett össze néhány érdekességet a filmről. Például, hogy magyar gyerekszínészek helyett angolok alakították Bokát, Nemecseket és a többieket. Molnár Ferenc regényének megfilmesítési jogai ugyanis a 60-as években egy Bohém Endre nevű amerikai-magyar producernél voltak, és az ő ötlete volt, hogy egy londoni színészképző iskolából válogassanak szereplőket.

De, ha már titok, akkor az is meglepő, hogy a grundot nem is a Pál utcában rendezték be. Az eredeti regényben az események Budapest VIII. kerületében játszódtak, de mivel Fábriék itt nem találtak megfelelő forgatási helyszínt, a grundot inkább a XIII. kerületben építették fel. A Füvészkert-béli jeleneteket pedig a vácrátóti arborétumban vették fel.

A Nemecseket alakító Anthony Kemp és a Bokát megszemélyesítő William Burleigh gyerekszínészek Illés György operatőr rendezői instrukcióra várnak, 1968-ban a film forgatásakor. Fotó: MTI/Patkó Klári

A Nemecseket alakító Anthony Kemp és a Bokát megszemélyesítő William Burleigh gyerekszínészek Illés György operatőr rendezői instrukcióra várnak, 1968-ban a film forgatásakor. Fotó: MTI/Patkó Klári

Fábri filmje egyébként már 1968-ban elkészült, a hivatalos magyarországi premierre viszont csak 1969. április 3-án került sor. Az MTVA azóta is rendszeresen műsorára tűzi a szeretnivaló alkotást.

ridikul.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó