Flamand politikusok felajánlották Belgium vallon részét Donald Trumpnak
2019. augusztus 23. 08:44

Washington, 2019. augusztus 23., péntek (MTI) - Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trump amerikai elnöknek egy euróért - jelentette csütörtökön este a Fox amerikai televízió.

Képtalálat a következÅ‘re: „vallónia”

Térkép: wikipedia.org

A tréfának szánt ajánlatot az Új Flamand Szövetség nevű flamand konzervatív párt ifjúsági szervezete tette.
   
"Kedves Donald Trump elnök, egy euró és Vallónia az öné. Jelentkezzen nálunk" - írták Twitter-üzenetükben.
   
A bejegyzést fotóval egészítették ki, amelyre Trump feliratú felhőkarcolót montíroztak. A fénykép ahhoz hasonlított, amelyet Donald Trump tett közzé a hét elején, grönlandi tájba ágyazva egy felhőkarcolót, azzal a szöveggel: "Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!"
   
Az amerikai elnök azt követően viccelődött így, hogy a múlt hét végén nyilvánosságra került: szűk körben többször is felvetette Grönland megvásárlásának lehetőségét.
   
Belgium két közössége - a holland nyelven beszélő Flandria és a francia nyelvű Vallónia lakossága - között mindig volt rivalizálás, vagy éppenséggel feszültség. Az elmúlt években Flandriában jelentősen megerősödtek a két csoport elszakadását szorgalmazó pártok. Az Új Flamand Szövetség a 150 tagú belga parlamentben 43 képviselői bársonyszékkel rendelkezik.
   
Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság - amelynek része az autonómiát élvező Grönland -, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó.
   
Katrín Jakobsdóttir izlandi kormányfő pedig csütörtökön azt mondta, hogy nem tudja fogadni Mike Pence amerikai alelnököt, aki szeptember elején a szigetre látogat, mert éppen akkor külföldön lesz.
   
Trump "undoknak" minősítette a dán kormányfő nyilatkozatát, és lemondta jövő hétre tervezett koppenhágai látogatását.
 

MTI
Címkék:
  • Karácsony Budapest díszpolgáraivá avatná elődeit
    Elmondta: Budapest új szabad önkormányzatiságának 30. évfordulója alkalmából azzal a kezdeményezéssel él majd, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt válasszák a főváros díszpolgáraivá.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó