Szabályellenes lehet Szanyi visszahívása
2019. július 18. 20:29

Az MSZP alapszabálya szerint csak a kongresszus hívhatja vissza alelnöki tisztségéből Szanyi Tibort, nem pedig a döntést meghozó országos etikai és egyeztető bizottság. Hivatalos papír híján egyelőre Szanyi sem tudja értelmezni a helyzetet, a történtek ellenére mégsem hagyja el pártját.

Enyhén szólva is furcsa, zavaros körülmények között hívták vissza alelnöki tisztéből az MSZP jelenlegi vezetését keményen bíráló Szanyi Tibort. Az erről szóló döntést ugyanis a párt országos etikai és egyeztető bizottsága hozta meg, ám az MSZP alapszabálya egyértelműen rögzíti, hogy „választott tisztségviselőt megbízatásának lejárta előtt az a testület menthet fel, amelyik megválasztotta; delegált testületi tagot az a fórum hívhat vissza, amelyik megválasztotta”. Márpedig Szanyit a tavaly nyári tisztújító kongresszuson választották meg alelnöknek, így az alapszabály szerint csak a kongresszusnak lenne joga felmenteni őt.

Ismert: első fokon az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa tárgyalta a Szanyi ellen indult fegyelmi eljárást, ám ez a testület csupán megrovásban részesítette. A döntésbe a párt elnöksége viszont nem nyugodott bele, és keményebb büntetésért fellebbezett, amit végül a jelek szerint az országos etikai és egyeztető bizottság hozott meg. Kétségtelen, hogy másodfokú fegyelmi eljárás lefolytatására van módja a bizottságnak, ám Szanyi visszahívására – az MSZP alapszabálya szerint – csak a kongresszus jogosult.

A volt EP-képviselő már szervezi a Bal Blokknak nevezett mozgalmát Fotó: Havran Zoltán

Az ellentmondásra egyébként maga Szanyi Tibor is utalt Városikurír.hu-nak adott nyilatkozatában. – Tény, hogy engem az MSZP kongresszusa választott meg, ellentétben a most határozatot hozó „fellebbviteli bírsággal”, az országos etikai és egyeztető bizottsággal szemben, amelynek tagjait a megyék delegálják – mondta. Állítása szerint egészen addig, ameddig nem lát papírt, maga sem tudja mire vélni a helyzetet. A történtek ellenére Szanyi mégsem hagyja ott az ­MSZP-t mondván: neki van igaza.

A Magyar Nemzet megkeresésére a politikus nem kívánt nyilatkozni, így nem tudhattuk meg tőle, hogy tervez-e válaszlépéseket visszahívásának zavaros körülményei miatt. Mint ismeretes: miután az MSZP katasztrofális európai parlamenti választási szereplése következtében elveszítette brüsszeli mandátumát, Szanyi Tibor nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, a koncon marakodó, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, később pedig kijelentette, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”. Mindeközben Szanyi szervezi a Bal Blokknak nevezett induló mozgalmát – a jelek szerint továbbra is az MSZP tagjaként.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kik támadják a múltunkat?
  Az archeogenetika tudományával közelebb lehet jutni a honfoglalók eredetének kérdéseihez.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
MTI Hírfelhasználó