Áprilisban győzött, most bukhat Sánchez
2019. július 17. 10:43

Bár közel három hónapja választott Spanyolország új parlamentet, a politikai patthelyzetet azóta sem sikerült megoldania Pedro Sánchez ügyvezető kormányfőnek. Sánchez a legtöbb szavazatot szerző szocialisták élén már egyeztetett az összes párttal, ám nincs előbbre, mint a választás kiírását megelőzően. Még a szövetségesének tartott baloldali Podemos is kihátrált mögüle, ami súlyos bukást vetíthet előre a jövő héten esedékes kormányalakítási szavazáson.

Április végén 123 képviselői helyet szerzett a Spanyol Szocialista Párt a választáson, és bár ezzel a legnagyobb párt a 350 fős parlamentben, még messze nincs megfelelő többsége a kormányalakításhoz. Miután Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő hetekig próbálta maga mellé állítani a jobboldali pártokat, múlt héten a korábbi szövetségese, a baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) szövetség kapcsán is kudarcot vallott. A párt vezetője, Pablo Iglesias csak koalíciós kormányban volna hajlandó együttműködni, azonban Sánchez csak néhány miniszteri pozíciót szán nekik, szerinte egyes kulcsfontosságú kérdésben túlságosan ellenkezik a két párt álláspontja. Ilyen többek között Katalónia ügye.

A Podemos ugyanis annak ellenére, hogy ellenzi Katalónia elszakadását, támogatta a függetlenségről szóló népszavazás megrendezését, valamint elutasította az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, amellyel a spanyol kormány ideiglenesen átvette az autonóm közösség irányítását 2017 végén. Továbbá az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusokat politikai foglyoknak nevezi.

A miniszterelnök (balra) Pablo Iglesiasszal próbál megegyezni  Fotó: Reuters

Iglesias végül úgy döntött, szavazóira bízza a döntést, hogy támogassák-e Sánchezt a jövő héten esedékes kormányalakítási szavazáson. A kormányfő egy tegnapi rádióinterjúban színjátéknak nevezte a konzultációt, amellyel „Iglesias csak ki akarja húzni magát a felelősség alól, amiért nem támogatja a szocialistákat”.

Sánchez egyébként éppen azért írt ki az év elején előre hozott választást, mert nem volt meg a megfelelő többsége a parlamentben ahhoz, hogy elfogadtassa a költségvetést. Tavaly a szeparatista pártok támogatásával sikerült kormányra kerülnie, most pedig azt akarja elkerülni, hogy a kisebb függetlenségi pártok támogatására szoruljon. Ezért jelezte, felszólítja a jobboldali pártokat is, hogy legalább tartózkodjanak a szavazáson, ezzel lehetővé téve a kormányalakítást. Amennyiben ez mégsem sikerül, a pártoknak két hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megegyezzenek, mielőtt újra választást kell kiírni.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó