Ciklonrendszer, hullámzó frontzóna, hidegörvény
2019. június 25. 17:09

A nyugat-európai partvidék felett ciklonrendszer, illetve hullámzó frontzóna figyelhető meg, így arrafelé felhősebb, csapadékosabb, hűvösebb az idő. Ugyanakkor ennek a rendszernek az előoldalán tartós délies áramlás alakult ki, amely Afrika felől száraz, egyre melegebb levegőt szállít Európa nyugati és középső területei fölé. Emiatt Sevillától Brémáig 30 és 34 fok között alakul a maximum-hőmérséklet. A Balti-tenger fölött található anticiklonnak köszönhetően keletebbre is napos, csapadékmentes idő a jellemző, és errefelé is döntően kevéssel 30 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő. A Balkán-félsziget fölött található magassági hidegörvény azonban Délkelet-Európában többfelé okoz záporokat, zivatarokat, helyenként jelentős mennyiségű csapadék kíséretében. Szerda estig hazánk időjárását az előbb említett északi magasnyomás alakítja, ennek peremén egyre melegebb és szárazabb levegő áramlik hazánk fölé.

Előrejelzés az ország területére szerda estig: Túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, de kedden a délnyugati megyékben több gomolyfelhő képződhet, és ott az esti órákig néhol - tehát nem túl nagy számban - zápor, zivatar előfordulhat. Kedd estig az északkeleti, keleti szél még több helyen, szerdán a déli szél már csak Sopron és a Fertő körül élénkülhet meg, illetve zivatar környékén átmeneti szélerősödés is valószínű, másutt azonban gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 35 fok között várható.
 

MTI
Címkék:
  • 50 ezren álltak munkába az új foglalkoztatási programmal
    Már több mint 50 ezer álláskereső és közfoglalkoztatott helyezkedett el a versenyszférában a Munkaerőpiaci reformprogrammal tavaly augusztus óta, ez nagyban hozzájárult a munkanélküliség érdemi csökkenéséhez - mondta Varga Mihály az MTI-nek.
  • Hazánk precedenst teremtett
    Nem túlzás azt állítani, hogy ismét szuverenitástörténeti csomóponthoz érkeztünk, a globális és a lokális hatalomgyakorlás közötti útválasztás a tét.
  • Zöld utat kapott Brüsszelben Várhelyi Olivér
    Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.
MTI Hírfelhasználó