Ciklonrendszer, hullámzó frontzóna, hidegörvény
2019. június 25. 17:09

A nyugat-európai partvidék felett ciklonrendszer, illetve hullámzó frontzóna figyelhető meg, így arrafelé felhősebb, csapadékosabb, hűvösebb az idő. Ugyanakkor ennek a rendszernek az előoldalán tartós délies áramlás alakult ki, amely Afrika felől száraz, egyre melegebb levegőt szállít Európa nyugati és középső területei fölé. Emiatt Sevillától Brémáig 30 és 34 fok között alakul a maximum-hőmérséklet. A Balti-tenger fölött található anticiklonnak köszönhetően keletebbre is napos, csapadékmentes idő a jellemző, és errefelé is döntően kevéssel 30 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő. A Balkán-félsziget fölött található magassági hidegörvény azonban Délkelet-Európában többfelé okoz záporokat, zivatarokat, helyenként jelentős mennyiségű csapadék kíséretében. Szerda estig hazánk időjárását az előbb említett északi magasnyomás alakítja, ennek peremén egyre melegebb és szárazabb levegő áramlik hazánk fölé.

Előrejelzés az ország területére szerda estig: Túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, de kedden a délnyugati megyékben több gomolyfelhő képződhet, és ott az esti órákig néhol - tehát nem túl nagy számban - zápor, zivatar előfordulhat. Kedd estig az északkeleti, keleti szél még több helyen, szerdán a déli szél már csak Sopron és a Fertő körül élénkülhet meg, illetve zivatar környékén átmeneti szélerősödés is valószínű, másutt azonban gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 35 fok között várható.
 

MTI
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó