Migránsok között razziáztak a bosnyák rendőrök
2019. június 16. 22:39

Razziát tartottak a bosnyák rendőrök Bihácson. Több száz migránst fogtak el, akiket zömével helyiek bújtattak a saját házaikban. Éjszakánként akár háromezet forintot is elkértek tőlük. A hatóságok időnként újra és újra igyekeznek felszabadítani a várost a migrációs nyomás alól, de a bevándorlók vagy visszaszivárognak, vagy mindig újak jönnek helyettük – közölte az M1 Híradója.

Razziába kezdtek a hatóságok a hétvégén a boszniai Bihácsban. A rendőrök egymás után több épületet is bejártak illegálisan elszállásolt migránsok után kutatva. Sokszor nyerészkedő helyiek bújtatták a bevándorlókat. Fejenként 3000 forintnak megfelelő összeget is elkértek éjszakánként. Volt, ahol 3 migránsra jutott egy matrac.

A rendőrség támogatásával több családi házat kutattak át. Volt olyan, ahol 130 dokumentumok nélküli migránst találtak.

Több helyszíni bírságot is kiszabtak, főként külföldi személyek illegális elszállásolásáért. Ezeket az épületeket bezárták és lepecsételték. Ellenőrözni fogják: ha megbontják a pecsétet, akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthatnak a tulajdonosok – mondta a kereskedelmi főfelügyelő.

A migránsokat rendőrségi buszokkal szállították el Bihácsból. Volt, ahol ellenálást tanúsítottak a kilakoltatott illegális bevándorlók. A razziában a rendőrség különleges egységének több tagja is megsérült, volt akit egy migráns megharapott.

Reggel fél tízkor érkezett három rendőrségi alkalmazott a sebészeti osztályra. Könnyebb testi sérüléseket szenvedtek a migránsokkal való összetűzésben, miután ellátuk őket, otthoni betegápolás mellett elhagyhatták a kórházat – mondta az ügyeletes orvos.

A Bihácsból elszállított migránsokat a 10 kilométerre lévő Vucsjak településre vitték. A tervezett új befogadóhelyen egyelőre rendkívül szerények a körülmények: 7 közepes méretű és további két 105 négyzetméteres sátor áll. Tisztálkodási lehetőségek nincsenek, az ivóvizet lajtocskoikból biztosítják. Eddig mintegy 500 migránst szállítottak ide Bihácsból, többen folyamatosan megpróbálnak visszajutni a városba, de a rendőrök visszafordítják őket.

A humanitárius szervezetek alkalmatlannak tartják az új helyszínt a migránsok elszállásolására. A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint például az új tábor közelében aknamezők találhatók, de a szivárgó metán gázt is veszélyesnek tartják, mert a sátortábor egy korábbi szeméttelep helyén létesült. Bihácsban a becslések szerint 8000 illegális bevándorló tartózkodik, a helybéliek úgy vélik, tarthatatlan a helyzet, ezért vasárnap este hét órára tiltakozást hirdettek a város főterére.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • 50 ezren álltak munkába az új foglalkoztatási programmal
    Már több mint 50 ezer álláskereső és közfoglalkoztatott helyezkedett el a versenyszférában a Munkaerőpiaci reformprogrammal tavaly augusztus óta, ez nagyban hozzájárult a munkanélküliség érdemi csökkenéséhez - mondta Varga Mihály az MTI-nek.
  • Hazánk precedenst teremtett
    Nem túlzás azt állítani, hogy ismét szuverenitástörténeti csomóponthoz érkeztünk, a globális és a lokális hatalomgyakorlás közötti útválasztás a tét.
  • Zöld utat kapott Brüsszelben Várhelyi Olivér
    Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.
MTI Hírfelhasználó