Visszaállítják a lengyelek a Brüsszel által támadott adót
2019. május 19. 10:53

Lengyelország visszaállítja az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott progresszív kereskedelmi adót az Európai Bíróság csütörtöki döntése nyomán. Ezt pénteken jelentette be Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő, aki az ottani közszolgálati rádióban arról is beszélt, hogy amikor az Európai Unió Bíróságának döntése hatályossá válik, a korábban felfüggesztett lengyel szabályozás alapján visszaállítják a kiskereskedelmi adót.

Az uniós bíróság úgy döntött, hogy az Európai Bizottság hibát követett el, amikor a 2016-ban az európai uniós szabályok által tiltott burkolt állami támogatásnak minősítette az akkor Lengyelországban még csak bevezetés előtt álló progresszív adót. A bírósági döntés egyelőre nem hatályos, az EB formális – vagyis nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

A felfüggesztett szabályozás havi 17 millió zloty (mintegy 1,3 milliárd forint) alatti árbevételre nullás adókulcsot szab meg. A szóban forgó rendelkezés értelmében azonban havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalékos, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalékos az adókulcs.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Lengyelország számára nagyon kedvezőnek minősítette a bíróság döntését. A kormányfő szerint a kiskereskedelmi különadó igazságos módon támogatja a lengyel kis és közepes forgalmú boltokat.

MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó