Erdélyi szobrászok plakettjeiből nyílt kiállítás Budapesten
2018. október 16. 21:03

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, hogy az idén harmincéves Erdély Művészetéért Alapítvány jubileumi programja keretében mutatja be a Messiások című plakettkiállítást.

Hozzátette: a kiállított munkák a legkiválóbb erdélyi szobrászművészek alkotásai. A plakettek meghatározó erdélyi és magyarországi személyiségeket, történelmi alakokat és szimbolikus jeleneteket, figurákat ábrázolnak. A plaketteken sok más mellett Tamási Áron, Bethlen Gábor, Báthory István, József Attila, Szent László, Mikes Kelemen, Lorántffy Zsuzsanna, Bolyai Farkas, Kőrösi Csoma Sándor, Bolyai János, Sütő András, II. Rákóczi Ferenc, Kemény János vagy Apor Vilmos tűnik fel – sorolta az államtitkár.

„Az ő örökségüket csak úgy tudjuk továbbvinni, ha mindenhová eljuttatjuk azokat az értékeket, melyekért ők harcoltak karddal vagy tollal, amelyekért tehetségüket, szellemüket minden tehetőt megtettek” – emelte ki.

Kovács Árpád művészettörténész elmondta, hogy a kiállítás Székelyudvarhelyről érkezett a magyar fővárosba, az alapját pedig Lázár Imre székelyudvarhelyi mérnök gyűjteménye adja. A plakettgyűjtemény most került először a nyilvánosság elé – tette hozzá.

Elmondta, hogy a tárlaton Adorjáni Endre, Bálint Károly, Bodó Levente, Gergely István, Hunyadi László, Kiss Levente, Dr. Kontúr Bertalan, Petrovits István, Puskás Sándor, Székely József, Szervátiusz Tibor, Tőrös Gábor, Vetró András, szobrászművészek plakettjeiből látható válogatás.

A kiállításhoz kapcsolódva megjelent egy katalógus is, amely 14 erdélyi szobrász 55 plakettjét tartalmazza és az erdélyi nagyok sokaságának, a történelem, a tudomány és a művészet jeleseinek állít emléket – hangsúlyozta a művészettörténész.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Stabil a kormánypártok támogatottsága
  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.
 • Róma és Varsó között húzódik Európa új tengelye
  Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony.
MTI Hírfelhasználó