Salvini: nemzetközi szégyen a migránsok kirakása
2018. október 16. 20:59

„Nemzetközi szégyennek” minősítette kedden Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hogy a francia csendőrség tagjai a feltételezések szerint „otthagytak” két migránst Olaszországban. A francia hatóságok szerint „hibáról” van szó.

Az olasz belügyminisztérium hétfői beszámolója szerint a Torino tartománybeli – a francia-olasz határhoz közeli – Claviere településen a múlt pénteken rendőrök látták, amint a francia csendőrség egyik autója behajt, majd kiszáll belőle két, feltehetőleg afrikai migráns, akiket egy erdő közepén hagytak.

„Bevándorlókat hagyni egy olasz erdőben nem tekinthető hibának vagy balesetnek. Ami történt Claviere településen, az egy példátlan sértés országunkkal szemben. Azt kérdezem magamtól, hogy vajon a nemzetközi szervezetek, kezdve az ENSZ-től vagy Európa nem találja-e hányingerkeltőnek azt, hogy embereket hagynak egy elszigetelt területen, segítség nélkül” – mondta Salvini a médiumokhoz elküldött nyilatkozatban.

Az olasz külügyi tárca az eset miatt hétfőn magyarázatot kért Franciaország nagykövetségétől.

Hautes-Alpes megye prefektúrája közleményt adott ki, amelyben azzal magyarázta az esetet, hogy „hiba történt egy illegális bevándorlókat visszaszállító misszió során”, mivel a „kevés tapasztalattal rendelkező csendőrök az olasz rendőrség előzetes engedélye nélkül hajtottak át a határon”.

Az olasz belügyi tárca vezetője azt mondta: nem fogadja el a francia hatóságok mentegetőzését, és „nemzetközi szégyennek” minősítette az esetet, amellyel szemben – mint fogalmazott – Emmanuel Macron francia elnök „semmit sem tehet”.

Számos civil szervezet bírálta már azt a gyakorlatot, amely szerint a francia hatóságok „naponta visznek vissza menedéket kérő embereket francia területről Olaszországba, megsértve az európai és nemzeti szövegekben rögzített garanciákat és eljárásokat a menedékjogot illetően”.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Stabil a kormánypártok támogatottsága
  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.
 • Róma és Varsó között húzódik Európa új tengelye
  Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony.
MTI Hírfelhasználó