Trócsányi László pert indít Belgiumban
2018. október 16. 17:59

Trócsányi László igazságügyi miniszter a magyar kormány tagjaként, és mint a Szegedi Tudományegyetem professzora, meghívást kapott, hogy részt vegyen a Louvain-la-Neuve-i Katolikus Egyetem (UCL) és a brüsszeli St-Louis Egyetem közös szervezésében 2018. május 4-én „Contrôles et hospitalités: vers des politiques migratoires qui renforcent la démocratie contemporaine” (Ellenőrzés és vendégszeretet: a napjaink demokráciáját meghatározó migrációs politikák„) címmel rendezett nemzetközi szimpóziumon. Az eseményen számos neves egyetemi professzor, nemzetközi szaktekintély mellett tartott volna előadást.

Néhány nappal a konferencia előtt a ”Centre Communautaire Laic Juif„ (CCLJ) elnevezésű belga szervezet honlapján a szervezet elnöke közleményt jelentetett meg, amelynek szövege szerint megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a fent említett nemzetközi konferenciára ”egy idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszter„ is meghívást kapott. A közleményt számos jelentős belga lap is átvette. Figyelembe véve az előzményeket, valamint a további konfliktusok elkerülése érdekébe Trócsányi László kénytelen volt lemondani a konferencián való részvételt.

A CCLJ közleményében megjelent minősítések teljességgel távol állnak Trócsányi Lászlótól, igazságügyi miniszterként is számos tanújelét adta a zsidóság iránti barátságának, mindemellett kifejezett hangsúlyt fektetett a zsidó kultúra, valamint a holokauszt áldozatai iránti tiszteletadás fontosságára. Az elmúlt héten a Le Monde napilap is méltatta a Szegedi Tudományegyetemen a számos nyugat-afrikai országból érkező egyetemi hallgatót fogadó Frankofón Egyetemi Központ létrehozásában játszott szerepét.

Tekintettel arra, hogy a CCLJ egy ilyen gyalázkodó, a személyére vonatkozóan súlyosan sértő és minden alapot nélkülöző közleményt jelentetett meg, Trócsányi László úgy döntött, hogy jelképes összegű nem vagyoni kártérítésért keresetet nyújt be az illetékes belga bíróságon. Az ügyben az eljárás 2018. október 18-án, csütörtökön indul a brüsszeli francia nyelvű Elsőfokú Bíróság Első Tanácsa előtt. A bíróság előtti jogi képviseletet François Jongen médiaügyekre szakosodott ügyvéd, a Louvain-i Katolikus Egyetem professzora látja el – írta közleményében az Igazságügyi Minisztérium.

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó