Lakáspénztárak - háborog az ellenzék
2018. október 16. 15:12

LMP: a kormányoldal szembefordult a társadalommal a lakáspénztárak "beszántásával"

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint már sokadik alkalommal fordult szembe a kormányoldal a társadalommal akkor, amikor alig egy nap leforgása alatt "beszántotta" a lakás-takarékpénztárakat. Csárdi Antal kijelentette: a döntés tovább növeli a lakhatási válságot.

Csárdi Antal kedden, a pénztári befizetések mellé járó állami támogatás kivezetéséről szóló országgyűlési döntés után, sajtótájékoztatón hatékonynak nevezte a jelenlegi, öngondoskodást segítő rendszert, amelyet azonban az állami támogatás elvonása "tartalmában kinulláz". A jövőben egy átlagos család nem tud majd érdemben takarékoskodni és a társasházak, szövetkezeti lakások felújítása is nehezebb lesz - mondta.  

Kijelentette: ha a pénztárak valóban extraprofitot termelnek, akkor azt a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormányoldalnak szabályoznia kellett volna. A támogatás elvonásával azonban a kormány szerinte amellett tett hitet, hogy a társadalom leggazdagabb 10 százalékát képviseli, ami "nemzeti tragédia".

Hangot adott azon véleményének, hogy a döntéssel az úgynevezett "lakáslottó" versenytársát semmisítették meg.

A politikus kérdést kapott azon sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint Mészáros Lőrinc vállalkozó cégei az elmúlt három évben 96 milliárd forinttal nagyobb összegért nyertek el közbeszerzéseket, mint azok becsült értéke volt. Csárdi Antal kijelentette: itt valószínűleg megáll a hűtlen kezelés gyanúja, és ahol ezt bizonyítottnak látják, ott feljelentést tesznek majd. Azt is mondta: korrupció nélkül ilyen rövid idő alatt nem lehet úgy meggazdagodni, mint Mészáros Lőrinc tette.

A szintén kedden elfogadott, a Sargentini-jelentést elítélő országgyűlési határozatról azt mondta: az eredeti jelentéssel kapcsolatban az LMP akkor járt el felelősen az Európai Parlamentben, amikor "nem ült fel a bohócautóra", vagyis nem szavazta meg azt, de annak jelentős része mégis létező problémára hívja fel a figyelmet. Ezért nem szavazta meg pártja az azt elítélő határozatot.

MSZP: a Fidesz letisztítja magának a piacot

A Fidesz már megint letisztítja magának a piacot, ezúttal a lakás-takarékpénztárak területén - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten.

A szocialista politikus a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével egy budai OTP bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatót.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetése több millió magyar családot, mintegy ezer milliárdos megtakarítást érint, és nagyon hasonlít a nyugdíjpénztárak ügyére.

Mint mondta, Bánki Erik fideszes képviselő hétfőn benyújtott önálló indítványát egy nap alatt keresztülverte a parlamenten a kormánypárt, az ügyhöz egyetlen fideszes képviselő szólt hozzá. Az emberek megrohanták a fiókokat, ahol előfordult, hogy azzal küldték el őket: nincs elég papír, szerződésminta, idézte fel a szocialista képviselő.

"Életveszélyes" ami történik: a magán-nyugdíjpénztárak lenyúlásánál is azt ígérték, hogy lesz egyéni számla, és azóta sincs, emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

"Azt mondják: letisztítják a piacot. Sejtésem szerint Rogán Antal és köre, a fideszes holdudvar fog jól járni" - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője elmondta: a Fidesz arra hivatkozva szünteti meg a lakás-takarékpénztárak állami támogatását, hogy drága, 70 milliárd forintba kerül évente a központi költségvetésnek, továbbá kevés új lakás épül. A közgazdász szerint azonban még ha igazak is ezek az érvek, a rendszer finomításával, az állami támogatás és a sikerdíjak mérséklésével orvosolható lett volna a probléma. A kormánypárt azonban semmilyen szinten nem volt hajlandó megvitatni a szakmai kérdést, ami azt valószínűsíti, hogy inkább a mintegy 60 milliárdos extraprofitra szeretné rátenni a kezét valamelyik fideszes oligarcha - vélekedett az ellenzéki képviselő.

Mellár Tamás kérdésre válaszolva hozzátette: a szabályozásból még az is következhet, hogy négy év múlva kivezetik ezt a konstrukciót a piacról, vagy egyszer csak benyújtanak egy módosító indítványt, mely szerint felújításra nem fordítható a megtakarítás, csak új lakásra.

Jobbik: a kormánypártok folytatják a magyar jövő felzabálását

A lakás-előtakarékosság állami támogatásának kivezetésével a kormánypártok "folytatják a magyar jövő felzabálását" - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Szerinte a lépéssel a fiatalokba, a középkorúakba és az idősebbekbe is belerúgtak, "amit semmi nem indokolt". Két nap alatt statáriális módon "kivéreztették" az életüket tervezni kívánó polgárokat, akik így nem tudnak majd új építésű lakást vásárolni - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint ezeknek az embereknek így az a lehetősége is elveszik, hogy pár év alatt legalább az önrészt összegyűjtsék, vagy bővítsék, felújítsák otthonukat. Ez pedig rontja a népesedési kilátásokat, gyorsítja a kivándorlást - vélekedett.

Z. Kárpát Dániel "legalábbis visszatetszőnek" nevezte a kormánypártok szerinte flegma magatartását akkor, amikor a családok évében már 1300-nál több családot lakoltattak ki, és nem zárult le a devizahitelesek kálváriája.

Szólt arról is: parlamenti és "kemény, markáns demonstrációkon" azon kívül is fellépnek az ügyben, valamint a köztársasági elnököt kérik majd fel alkotmányossági aggályaik eloszlatására.

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó