Harmadával csökkent az Európába érkezők száma
2018. október 16. 14:14

Körülbelül harmadával csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest: az év első kilenc hónapjában összesen 100 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon - írta friss jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A szervezet adatai szerint szeptemberben nagyjából 12 900-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami 21 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az olaszországi visszaesés miatt a legfőbb belépési pontnak már harmadik hónapja Spanyolország számít, ahol szeptemberben 6500 illegális határátlépést jegyeztek fel, négyszer többet, mint tavaly ilyenkor. Ezen az útvonalon idén eddig 35 500 embert regisztráltak, s ez több mint duplája a 2017 azonos időszakában tapasztaltaknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai és mali állampolgárok tették ki.

Görögországban múlt hónapban 5400-an nyújtottak be menekültügyi kérelmet, a tavalyinál negyedével kevesebben. A Törökország szárazföldi határa felől illegálisan érkezők számának az utóbbi hónapokban történő jelentős növekedése miatt azonban összességében mintegy 40 százalékkal nőtt az eddig idén érkezettek száma, elérve a 40 300-at.

Legtöbbjük szíriai, iraki és afgán állampolgár.

Az olasz partokon regisztrált érkezők száma 900 körül alakult szeptemberben, ami 85 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti számoknál. Az év első kilenc hónapjában 20 900-an érkeztek Olaszországba, ami nagyjából egyötöde a 2017-es adatoknak. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, a Frontex szakemberei azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül, továbbá Bosznia-Hercegovinán át.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Stabil a kormánypártok támogatottsága
  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.
 • Róma és Varsó között húzódik Európa új tengelye
  Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony.
MTI Hírfelhasználó