Vádemelés egy török embercsempész ellen Baján
2018. szeptember 21. 11:04

A Bajai Járási Ügyészség embercsempészet miatt vádat emelt egy 37 éves török férfi ellen, aki a felesége autójával egy török migránst akart a szerbiai Szabadkáról Magyarországon keresztül Németországba csempészni, de a szerb-magyar határnál elfogták őket.

A Németországban élő, török állampolgárságú vádlott egy ismeretlen személy megbízásából elvállalta, hogy egy török migránst Szerbiából Magyarországon keresztül Németországba szállít. A vádlott a felesége autójával 2018. május 22-én délután utazott Szerbiába, a gépkocsit sofőrként egy bolgár férfi vezette. Sem a vádlott felesége, sem a sofőr nem tudták, hogy a vádlott embercsempészésre készül. Szabadkán felvették a gépkocsiba a török migránst, akinél más nevére kiállított eredeti bolgár személyazonosító igazolvány volt. Erről a vádlott is tudott. Ezt követően az esti órákban a vádlott, a gépkocsivezető és a migráns a szerb-magyar határhoz utaztak, ahol a szerb kilépő határon sikeresen átjutottak.

A vádlott, a gépkocsivezető és a migráns ezután a hercegszántói határátkelőnél akartak belépni Magyarország területére, ahol a török migráns a határrendésznek átadta a más nevére kiállított bolgár igazolványt. A határrendész azonban rájött, hogy az igazolványt nem a tulajdonosa használta fel a határátlépése céljából, így az embercsempészés meghiúsult. A vádlott e tettével szándékosan segítséget nyújtott a török migránsnak abban, hogy a szerb-magyar határt a jogszabályok megszegésével átlépje, majd az illegális határátlépőt Magyarországon keresztül Németországba akarta szállítani.

A szabadlábon lévő, Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség embercsempészés bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnössége kérdésében a Bajai Járásbíróság fog dönteni – derül ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményéből.

hirado.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó