A Széchenyiekről szóló kiállítás nyílt a Lipták Villában
2018. szeptember 21. 00:28

Széchenyiek a történelemben. Egy történelmi család hagyatéka címmel nyílt kiállítás a budapesti Lipták Villában - hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

Az október elejéig látható összefoglaló tárlat célja a család hagyatékának bemutatása. "A Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Lánchíd, lóversenyek, bálok. Csak néhány példa a rengeteg vívmány közül, amelyeket a Széchenyi család tagjainak köszönhet hazánk, és amelyeket a Lipták Villában nyílt kiállítás mutat be" - hangzott el a műsorban.

Mint elhangzott, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának jóvoltából a tárlaton Széchenyi Ödön teljes életművét is megismerhetik az érdeklődők. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója elmondta: Széchenyi Ödön a londoni világkiállításon volt a birodalmi pavilonnak a vezetője, ahol az angol tűzoltóktól tanulta meg a szakmát. Hazaérve megalapította Magyarországon az önkéntes, majd a hivatásos tűzoltóságot.

Széchenyi Ödön tűzoltókocsikat is fejlesztett, megmentette a tűztől a Nemzeti Színház díszletraktárját, és az ő nevéhez fűződik a Budavári Sikló vagy a Budapesti Fogaskerekű Vasút is. A Széchenyi család épített hagyatékát a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület gyűjtötte össze tablókon.

A kiállításon Vígh Róbert Széchenyi-gyűjteménye is látható, amely elsősorban a család szellemi hagyatékát, könyveket, érmeket és más relikviákat tár a közönség elé.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó