Maszkos fiatalok randalíroztak Svédországban
2018. augusztus 15. 08:33

Csaknem kilencven autót gyújtottak fel hétfőn este több svéd városban is. A helyi sajtó szerint fekete ruhába öltözött maszkos fiatalok az elkövetők, néhány esetben kövekkel dobálták meg a rendőröket is. A hatóságok még vizsgálják, hogy összehangolt támadásról van-e szó. Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Fekete ruhában és maszkban rohantak egyik autótól a másikig egy göteborgi parkolóban. Felvételek szerint egyes autók hátsó szélvédője lángra is kapott. A svéd sajtó azt írta, hétfő este a maszkos fiatalok csoportjai összesen több mint nyolcvan járművet gyújtottak fel a skandináv ország több városában.

A svéd miniszterelnököt felháborították a történtek, és dühét a nyilvánosság előtt sem próbálta leplezni. „Amint azt már korábban is mondtam, nagyon mérges vagyok. Meg kellene tőlük kérdezni, hogy mi a fenét műveltek?” – nyilatkozott a svéd kormányfő. Majd hozzátette: erre a társadalomnak kemény választ kell adnia. Összehangolt támadásnak tűnik, ez majd kiderül, ha véget ér a nyomozás. De ami történt, az teljességgel elfogadhatatlan – fogalmazott a svéd kormányfő.

A vandálok a legtöbb autót Göteborgban gyújtották fel. Göteborgtól északra, Trollhättanben is legalább hat autó kapott lángra, de a Local című svéd lap szerint hasonló esetekről érkeztek jelentések Lysekilből és Falkenbergből is.

A rendőrség szerint ilyen esetek gyakrabban történnek a tanévkezdés előtti időszakban, mint máskor, ezért inkább a fiatalokat gyanúsítják a vandalizmussal. Azt azonban egyelőre nem tudták megmondani, hogy tényleg összehangolták-e a támadásokat. A gyújtogatásban senki nem sérült meg, és a rendőrség sem vett őrizetbe egyetlen gyanúsítottat sem.

Egyes hírportálok szerint a vandalizmus gyökereit a 2013-as zavargásokban kell keresni. Akkor Stockholm szegény, döntően bevándorlók lakta negyedeiben és néhány más településeken is összecsapások voltak az erőszakosan demonstráló fiatalok és a rendfenntartók között. A zavargásokban több száz autó égett ki, és néhány iskolában is volt gyújtogatás.

Svédországban szeptemberben tartanak választásokat, a kampány fő témái között vannak a közbiztonság és bevándorlás kérdései.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó