Maszkos fiatalok randalíroztak Svédországban
2018. augusztus 15. 08:33

Csaknem kilencven autót gyújtottak fel hétfőn este több svéd városban is. A helyi sajtó szerint fekete ruhába öltözött maszkos fiatalok az elkövetők, néhány esetben kövekkel dobálták meg a rendőröket is. A hatóságok még vizsgálják, hogy összehangolt támadásról van-e szó. Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Fekete ruhában és maszkban rohantak egyik autótól a másikig egy göteborgi parkolóban. Felvételek szerint egyes autók hátsó szélvédője lángra is kapott. A svéd sajtó azt írta, hétfő este a maszkos fiatalok csoportjai összesen több mint nyolcvan járművet gyújtottak fel a skandináv ország több városában.

A svéd miniszterelnököt felháborították a történtek, és dühét a nyilvánosság előtt sem próbálta leplezni. „Amint azt már korábban is mondtam, nagyon mérges vagyok. Meg kellene tőlük kérdezni, hogy mi a fenét műveltek?” – nyilatkozott a svéd kormányfő. Majd hozzátette: erre a társadalomnak kemény választ kell adnia. Összehangolt támadásnak tűnik, ez majd kiderül, ha véget ér a nyomozás. De ami történt, az teljességgel elfogadhatatlan – fogalmazott a svéd kormányfő.

A vandálok a legtöbb autót Göteborgban gyújtották fel. Göteborgtól északra, Trollhättanben is legalább hat autó kapott lángra, de a Local című svéd lap szerint hasonló esetekről érkeztek jelentések Lysekilből és Falkenbergből is.

A rendőrség szerint ilyen esetek gyakrabban történnek a tanévkezdés előtti időszakban, mint máskor, ezért inkább a fiatalokat gyanúsítják a vandalizmussal. Azt azonban egyelőre nem tudták megmondani, hogy tényleg összehangolták-e a támadásokat. A gyújtogatásban senki nem sérült meg, és a rendőrség sem vett őrizetbe egyetlen gyanúsítottat sem.

Egyes hírportálok szerint a vandalizmus gyökereit a 2013-as zavargásokban kell keresni. Akkor Stockholm szegény, döntően bevándorlók lakta negyedeiben és néhány más településeken is összecsapások voltak az erőszakosan demonstráló fiatalok és a rendfenntartók között. A zavargásokban több száz autó égett ki, és néhány iskolában is volt gyújtogatás.

Svédországban szeptemberben tartanak választásokat, a kampány fő témái között vannak a közbiztonság és bevándorlás kérdései.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó