Megszűnik a schengeni övezet?
2018. augusztus 14. 14:46

Érdemben nem jelent stratégiai áttörést az, hogy megállapodást kötött a német szövetségi kormány a spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről. Valójában arról van szó, hogy mind a két fél szeretné bebiztosítani a saját belpolitikai és európai sikereit, Angela Merkel kancellár már azt is kommunikálta Németországban, hogy mekkora diadalként lehet jellemezni a német-spanyol egyezséget. Az ECHO TV Heti terror című műsorának hétfői adásában elhangzott, ha Spanyolország visszafogadja az ott regisztrált, de Németországba utazott migránsokat és a német állam az Olaszország, valamint Görögország felől érkezőket is fel akarja tartóztatni, az gyakorlatilag a schengeni övezet megszűnését jelenti.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kiemelte, a német kancellár be akarja bizonyítani, hogy az Európai Uniót a Brexit után ő, nem pedig Emmanuel Macron francia államfő fogja irányítani. Spanyolországot jelenleg egy olyan baloldali kisebbségi kormány vezeti, amelyet nem választottak meg, a spanyol állam pedig egyedüli dél-európai országként befogadja a migránsokat.

Nógrádi György felhívta rá a figyelmet, hogy Madrid a migrációs válság kezeléséhez első körben kap 30 millió eurót. Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár Sanlúcar de Barramedában szombaton tartott közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták a Marokkóval és Tunéziával való párbeszédet és összefogást.

Erre reagálva Nógrádi György elmondta: Marokkó jelenleg nem hajlandó a migránsokat visszaküldeni, a tenger 14 kilométer széles, relatíve egyszerű átjönni és a spanyolok pedig sajnos ebben segítenek. Vége a schengeni övezetnek? Ha a német határnál vissza lehet fordítani embereket, akkor az azt jelenti, hogy a Schengen megszűnt, hiszen a Schengenen belül nincs határ – erről már Földi László biztonságpolitikai szakértő beszélt.

Hozzátette, ha nincsenek határok Schengenen belül, akkor nem lehet feltartóztatni az embereket, ha mégis megteszik ezt, akkor bizonyos szempontból megszűnik a határok átjárhatóságának az elve. A német-spanyol megállapodásban elhangzott, hogy augusztus 11. után vissza kell küldeni azokat, akiket Spanyolországban regisztráltak. Merkel eladta Németországban azt, hogy ez mekkora belpolitikai siker. Nyolc emberről van szó! – mutatott rá Nógrádi György, aki egyúttal hozzátette: a német kancellárnak a megállapodás révén sikerült megerősödnie.

Ugyanakkor Földi László szerint, ha folytatódik ez a merkeli politika, akkor Angela Merkel bukni fog, és – ahogy fogalmazott – a történelem szemétdombjára kerül. Nem lehet egy országot ilyen gyorsan tönkretenni, gyakorlatilag az ott élők életét ilyen gyorsan átalakítani – tette hozzá.

Déri Stefi műsorvezető azon felvetésére, hogy valóban enyhült-e menekültválság, Nógrádi György úgy vélte, ez csak látszólag van így. Egyetértve Földi Lászlóval a biztonságpolitikai szakértő példaként hozta fel, hogy az olasz kormánynak az az álláspontja, hogy a migránsok 93 százaléka egyszerű gazdasági menekült, akik Afrikából jönnek, ott ez az arány megközelíti a 100 százalékot. Amikor a spanyol kormány azt mondja, hogy kiszűri a politikai menekülteket, az a vicc kategória – jelentette ki.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

echotv.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó