Trump betiltaná a bump stock-féle fegyver kiegészítőket
2018. február 21. 01:52

Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy memorandumot írt alá, amelyben utasította az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát, dolgozzon ki szabályozást olyan szerkezetek betiltására, amelyek segítségével lőfegyvereket automata tüzelésre is alkalmassá lehet tenni.

A tiltás a többi között a bump stock, vagyis rugós válltámasz kiegészítőket is érintené, amelynek segítségével egyébként félautomata fegyvereket lehet sorozatlövőre átalakítani.

Ilyen szerkezetet használt Stephen Paddock is, aki 2017. október elsején a nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről nyitott tüzet a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire megölve 59 embert és százakat megsebesítve.

Trump a Fehér Házban elsősegélynyújtók tiszteletére rendezett ünnepségen jelentette be a szigorítást, amelyet – mint mondta – várakozásai szerint „nagyon hamar” sikerül véglegesíteni.

Ugyanakkor az igazságügyi tárca már korábban is rámutatott arra, hogy mindössze ajánlást tehet a gyorstüzelést lehetővé tévő szerkezetek betiltására, mivel ez egyébként a törvényhozás feladatkörébe tartozik.

A rugós válltámaszok betiltásáról az amerikai kongresszus röviden tárgyalt a Las Vegas-i mészárlást követően, de az előterjesztés idővel feledésbe merült. Azóta az ügyben nem volt előrelépés.

A fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról folyó országos vita a múlt szerda óta erősödött fel ismét, azt követően, hogy a floridai Parkland egyik középiskolájában a 19 éves Nikolas Cruz egy tűzfegyverrel 17 embert agyonlőtt.

A Fehér Ház helyettes szóvivője, Raj Shah hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államokban törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról. Hozzátette: az elnök „támogatja azon erőfeszítéseket, amelyek a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását célozzák” fegyvervásárlás előtt.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy mindezek az intézkedések még mindig messze vannak attól, amit a fegyverviselés korlátozásáért kardoskodó aktivisták szeretnének elérni, mégis irányváltást jeleznek Trump politikájában, akinek elnökválasztási kampányában hangsúlyosan szerepelt a befolyásos Országos Fegyver Szövetség (NRA) fegyverviselést támogató programja.

Donald Trump egyébként a floridai tömegmészárlás utáni beszédében még nem említette a fegyvervásárlás szigorítását.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó