Vádalkuról tárgyal a média volt igazgatója Izraelben
2018. február 21. 01:22

Vádalkuról tárgyal a hatóságokkal Izraelben Slomó Filber, a médiaügyi minisztérium korrupció miatt elfogott volt igazgatója, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobbkeze - jelentette a helyi média kedden.

A rendőrség szerint Filber a médiaügyi minisztérium élén a négyezres aktának nevezett ügyben kormányzati segítséget nyújtott a Bezeq telekommunikációs vállalatnak monopóliuma megtartásához és a céget irányító Saul Elovics oligarcha számára kedvező döntésekhez, amiért cserébe kedvező színben tüntették fel a Netanjahu családot a vállalat tulajdonában lévő, népszerű Walla honlapon. Filber akkor volt Netanjahu fő embere, amikor a kormányfő a médiaügyi tárcát is magánál tartotta.

Az ügyben a Bezeq több vezető munkatársát is letartóztatták, és a bíróság öt nappal meghosszabbította fogva tartásukat.

Slomó Filber mindent őszintén feltáró vallomása - amelyért cserében büntetésének egy részét elengednék - drámai hatással lehet Benjámin Netanjahu helyzetére a Jediót Aharonót című újság honlapja, a ynet szerint.

Kedden a várható vádalku mellett a Netanjahu családdal kapcsolatos másik botrány is uralta a helyi médiát. A rendőrség szerint a kormányfő egyik bizalmasa két évvel ezelőtt egy közvetítő útján azzal próbálta megvesztegetni Hila Gerstel bírónőt, hogy javára dönthetnek az akkoriban folytatott államügyész-választáson, ha főügyészként majd vádemelés nélkül lezárja a kormányfő felesége, Sara Netanjahu miniszterelnöki rezidencián elkövetett pénzügyi szabálytalanságainak ügyét.

Az alku nem történt meg, és Aviháj Mandelblit, a végül megválasztott államügyész vád alá helyezte Sara Netanjahut. Gerstel annak idején elmesélte a hozzá eljuttatott ajánlatot barátnőjének, Eszter Hajut bírónőnek, akit azóta megválasztottak a legfelsőbb bíróság élére, de egyikük sem fordult a rendőrséghez a megvesztegetési kísérlet miatt.

Benjámin Netanjahu élesen elutasította ezeket a legújabb vádakat, és hangsúlyozta, hogy semmit sem tudott egy efféle esetleges ajánlatról, és kételkedik annak lehetőségében.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó