A PiS örül a magyar Országgyűlés határozatának
2018. február 20. 23:12

Nem lesz szankció Lengyelországgal szemben

A magyar Országgyűlés Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozata azt mutatja, hogy szó sem lehet uniós szankcióról Lengyelországgal szemben – reagált a keddi budapesti döntésre Varsóban Beata Mazurek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szóvivője.

Határozatában az Országgyűlés felszólította a magyar kormányt: álljon ki Varsó mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során.

„Nagyon örülök a magyar Országgyűlés határozatának, mert ez egyértelműen megmutatja, hogy Lengyelországgal szemben semmilyen szankció nem jön számításba” – jelentette ki a PiS szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló határozatokat más uniós tagállamoktól is reméli-e, Mazurek leszögezte: az Európai Unióban mindenfajta érdekek mérlegelése zajlik, így nem lehet tudni, más országok is kiállnának-e Lengyelország mellett.

Az országgyűlési döntésre Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök is reagált. Twitter-bejegyzésében felidézte: a határozat arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy ne támogasson olyan javaslatot, amely „korlátozná Lengyelország uniós tagságból eredő alapvető jogainak gyakorlását”.

Az Európai Bizottság tavaly december 20-án bejelentette, hogy megindította Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást a vitatott igazságügyi reform miatt.

A 7. cikk alkalmazása többlépcsős folyamat, amely végső soron odavezethet, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződésből fakadó bizonyos jogait, akár Varsó szavazati jogát is, ami gyakorlatilag kizárást jelent a tanács döntéshozatalából.

A folyamatban a konkrét szankciókról szóló végső döntéshez minősített többség kell ugyan, ám ezt megelőzően annak megállapításához, hogy valóban „súlyosan és tartósan” sérülnek az uniós alapértékek, teljesen egyhangú állásfoglalásra van szükség a tagállamok között, vagyis minden tagállamnak vétójoga van. A 7. cikket még soha nem alkalmazták az Európai Unió történetében.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó